Fågelvandring 14 maj

Vi var ett tjugotal entusiaster som samlades på parkeringen till Stornästes naturreservat tidigt i ottan, redan kl 7.00! Vädret var verkligen med oss denna dag, sol och vindstilla, lövträden höll på att slå ut och vi hörde fågelsång hela vägen ner till stranden.

Vi guidades skickligt av Bengt och Carina och tog oss tillsammans ner genom beteshagarna till fågelreservatet och gjorde flera stopp för att på att titta på fåglar och höra vacker fågelsång.

Väl framme vid stranden var det dags för välförtjänt och välsmakande fika.

Därefter fick vi se en sällsynthet, ett fjällgåspar på ganska nära håll. Fjällgåsen är vår minsta gås och häckar i Lapponia nordligaste Sverige.  Antalet individer (populationen) har minskat drastiskt under 1900-talet. För att försöka rädda arten i Sverige har ett åtgärdsprogram tagits fram av Naturvårdsverket. Räddningsåtgärderna har de senaste åren har gett resultat.  2014 fanns det bara 40–45 fjällgäss i Sverige, men 2020 var de åtminstone mellan 100 och 140 som återvände till häckningsplatsen i Arjeplogsfjällen. Utsättning av unga uppfödda fjällgäss och övervakning av häckningsområdet har givit resultat. Stornäset på Alnö är en viktig rastplats både på vår och höst för fjällgässen och en av anledningarna till att Stornäset är ett naturreservat. Hela världspopulationen uppgår till maximalt 33000 individer

Fågelvandringen avslutades vid 10.30 tiden med en artgenomgång (dvs vi gick igenom vilka fåglar vi sett och hört). Det visade sig att vi sett och hört över 40 fågelarter denna ljuvliga försommarmorgon.

Marianne Bergman