Hans-Ola Ericsson

Tisdagen den 28 nov samlades vi, ca 50 personer i Sköns kyrka för att lyssna till Hans-Ola Eriksson, organisttonsättare och professor, som föreläste och gav en konsert.

Hans-Ola beskrev sin musikaliska bana från unga år och framåt. Man kan sammanfatta den som en fantastisk utbildningsresa med ständigt nya möten med personer som påverkat den musikaliska utvecklingen i vår tid. I detta fall handlar det om musik som kan beskrivas som seriös och som inte ska blandas samman med massproducerade slagdängor. Att utveckla musikkonst och komposition är enligt Hans-Ola ”Att lära sig reglerna hur man skapar musik och sedan bryta mot dem”.

Hans väg startade på kungliga Musikhögskolan i Stockholm till musikhögskolan i Freiburg och så småningom professur i Bremen i Tyskland och blev ledamot vid Kungliga musikaliska akademien 2000 och utsågs år 2011 till professor vid Mc Gill University i Montreal.

Hans karriär har kontinuerligt kantats av möten och samarbeten med kända kompositörer och musikaliska ledare av olika slag bla Paul Dessau och Klaus Huber. Han har komponerat flera verk bl a kyrkooperan Höga Visan.

Efter 10 år i Kanada flyttade Hans-Ola hem till Sverige och Liden utanför Sundsvall och avslutade därmed sitt akademiska engagemang. Istället ägnar han sig utöver musikaliska engagemang bla åt konstmålning, som blivit en inspirerande sysselsättning och han har redan haft tre utställningar.

För några år sedan hittades en orgel, nedplockad i delar, i tornet på Holms kyrka. Nu är Hans-Ola engagerad i arbetet med att återställa orgeln och placera den i Lidens kyrka, ett arbete som beräknas ta ytterligare ett par år.

Efter föreläsningen gav Hans-Ola en orgelkonsert med verk som lät orgeln ljuda ur flertalet pipor. Vi fick höra verk av Bach, Brahms, Haydn, Hans-Ola Eriksson och Fanny Mendelsohn. Det sistnämnda var en mycket mäktig bröllopsmusik, som Fanny skrev inför sitt egna bröllop.

Ingrid Wallin