Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmklassiker med analys Cykeltjuven av Vittorio De Sica

2023-11-07 @ 14:00 - 16:00

120kr

 

Den italienska klassikern från 1948 brukar räknas som en av de bästa filmerna genom tiderna. Regissören Roy Andersson, som 13 år gammal såg den på en ungdomsgård i Göteborg, har sagt att Cykeltjuven förändrade hans liv och till beundrarna hör även regissörer som Martin Scorsese och Ken Loach.

Filmen utspelas i det fattiga efterkrigs-Italien och handlingen är lika enkel som effektiv. Familjefadern Antonio har äntligen fått jobb, som affischklistrare. Men redan första arbetsdagen stjäls hans cykel, som är förutsättningen för att behålla jobbet. Tillsammans med sonen Bruno ger han sig ut på en desperat och hjärteknipande jakt på Roms gator.

Regissören De Sica använde vanliga amatörer i rollerna och filmade enbart i befintliga miljöer. Den här strävan efter autenticitet och naturlighet är typisk för den italienska neorealismen, där just Cykeltjuven är den kanske mest kända filmen.

Efter filmen tar C-G Karlsson med oss på en analys av filmen och dess betydelse för filmhistorien.

C-G Karlsson är journalist och filmvetare och har recenserat film i snart 40 år – i såväl pappersmedia som tv. För tillfället är han filmkritiker och streamingtipsare i SVT:s “Go’kväll”, har en film/tv-sida i tidningen PROpensionären och medverkar i podcasten “Everdahl & Karlssons Film TV”.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 6 november

 

Detaljer

Datum:
2023-11-07
Tid:
14:00 - 16:00
Kostnad:
120kr
Evenemang Kategori:

Plats

Bio Drakstaden salong 5

Ansvarig hos SUS

Ingrid Bergman
Telefon
072-734 44 63