Teaterkväll med Senioruniversitetet

Vi var drygt 70 glada medlemmar i Senioruniversitetet som lämnade Konsertteatern den 17 november, efter att ensemblen i föreställningen ”Två herrars tjänare” fått stående ovationer i den fullsatta salongen.

Kvällen hade dock börjat med att Kristoffer Berglund innan föreställningen berättat om Teater Västernorrlands 50-åriga historia för oss. Han beskrev hur tankar går under planering och val av pjäs, vilket sker två år innan publiken kan ta del av uppsättningen, och om arbetet med en produktion.
 
Kristoffer berättade vidare om kvällens uppsättning, en romantisk förväxlingskomedi skriven av Carlo Goldini. Handlingen utspelar sig i Venedig vilket scenografin symboliserar med många trappor och en spegel, som genom speciell belysning kunde ses som vatten. Teater Västernorrland hade valt att förstärka ensemblen med musiker som spelade musik skriven av Mozart.

Överraskande kom Johan Marenius Nordahl, tjänaren Truffaldino, inspringande och berättade för oss hur det är att spela en tjänare som har ett dubbeljobb fullt med hemligheter och intriger. Johan poängterade att det är viktigt att interagera med publiken, vilket vi senare skulle få se många prov på.  Kristoffer svarade slutligen på flera frågor från oss innan han fick skynda i väg till sminket då han själv hade en roll, Florindo, en av tjänarens herrar i föreställningen.

Under drygt tre timmar bjöd hela ensemblen och musiker på en hejdlös komedi, från första stund med hög fart och högt tempo i tolkningen av denna klassiska förväxlingskomedi. Vi fick ta del av svartsjuka, kärlek, svärdduell, lögner, förväxlingar och intriger. Skådespelarna bjöd på flera små skämt, vilka troligen inte stod i manus, som gjorde att vi i publiken skrattade gott. Det är något speciellt när skådespelarna släpper loss och själva har svårt att hålla sig för skratt. Så därför gick vi alla, glada i sinnet, ut i den mörka novemberkvällen, som nästan övergått i natt.

Tack till Teater Västernorrland för en fantastisk teaterkväll!

Marianne Mattsson