Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Har vi något gemensamt med greve Dracula?

2023-05-09 @ 14:00 - 15:30

Följ med på en djupdykning i vårt inre. Ett utforskande av blodets uppbyggnad dess betydelse och historik. Människans syn på blodet ur olika aspekter, kulturellt och religiöst.

Men vad händer om blodets uppbyggnad förändras? Vilka är våra vanligaste blodsjukdomar?
Vi bekantar oss med dessa för att därefter ledas in på mer avancerade blodsjukdomarna.
Blodcancer – vad är det och hur behandlas det?

Avslutningsvis en berättelse från dåtid till nutid om en väg till långtidsöverlevnad och bot genom stamcellstransplantation. En inblick i patientens upplevelse genom behandlingsperioden.

Föreläsare är Anncarin Svanberg som har mångårig erfarenhet av hematologi och patientvård. Anställd på Avdelningen för Blod och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala sedan 1995. Anncarin har arbetat som vårdbiträde, undersköterska och sjuksköterska.
Intresset för forskning väcktes i samband med arbetet på Hematologen i Uppsala där specialistvård för blodcancerpatienter bedrivs. Lidandet i samband med cytostatikabehandling är många gånger mycket stort och vikten av att förebygga dessa blev ingången i Anncarins forskning. Forskningen ledde till en medicine doktorsexamen hösten 2012.
Anncarin har också bedrivit undervisning på Uppsala Universitet och vid Högskolan Dalarna, och hon handleder doktorander, framtidens forskare.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 8 maj

Details

Date:
2023-05-09
Time:
14:00 - 15:30

Venue

Bio Drakstaden salong 5

Ansvarig hos SUS

Per Dahlqvist
Phone
070-585 39 29