Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Det arabiska ljuset från Spanien

2023-09-12 @ 14:00 - 16:00

120kr

Det romerska riket kollapsade år 476 e Kr och kyrkan som vuxit i riket blev en sammanhållande kraft. Det skulle dock dröja länge innan påvedömet blev en stark maktfaktor i Europa. I stället gled Europa in i den period vi kallar för medeltiden. Det var en tid som innebar splittring och framväxt av mängder av småstater och furstendömen. Judarna hade redan år 70 fördrivits från Jerusalem ut i diasporan och många kom att få en fristad i Spanien. Muhammed förenade år 622 folkstammar i Arabien i den nya läran Islam som sedan spreds snabbt genom Nordafrika upp mot Västeuropa och den Iberiska halvön. Här förenas judendom, kristendom och islam i fredlig samexistens i Cordoba. Det är denna förening och att den arabiska civilisationen djupt påverkade det blivande Spanien och att Aristoteles m.fl. via araberna fördes till renässansen, som är grunden för dagens föreläsning.

Peter Mosskin kommer att föreläsa om sin bok ”Det arabiska ljuset från Spanien”, vilken handlar om arabernas åttahundra år i Cordoba på Iberiska halvön där judar, kristna och muslimer levde tillsammans. Där utvecklades en enastående kultur, bildning, arkitektur och vetenskap samtidigt som andra delar av Europa ansågs vara i ”den mörka medeltiden”.
I Cordoba byggdes offentliga bad, tiotusentals butiker, hundra moskéer, rinnande vatten och stenlagda, upplysta gator. Från Bagdad tog araberna med sig mängder av skrifter från Antiken, som man översatt och som annars skulle försvunnit.

Peter Mosskin är uppvuxen i Stockholm, grönavågare först i Gagnef, sedan på Rödön i Jämtland och befinner sig numera mest på Runmarö i Stockholms skärgård. Han har studerat och lärt om Europa, om landsbygden och samlat kunskap och erfarenheter som resulterat i publicering av ett trettiotal böcker samt 3 skivor med egna sånger tillsammans med proggbandet Gläns över sjö & strand.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 11 september

Details

Date:
2023-09-12
Time:
14:00 - 16:00
Cost:
120kr
Event Category:

Venue

Bio Drakstaden salong 5

Ansvarig hos SUS

Ingrid Wallin
Phone
070-306 16 11