Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

AI-utvecklingen och dess samhällskonsekvenser

2023-09-26 @ 14:00 - 16:00

120kr

Utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) går idag snabbare än någonsin och vi verkar närma oss den tidpunkt då den nått så långt, att vi människor inte längre är planetens mest intelligenta varelser. Ett sådant genombrott kan bli den mest omvälvande förändringen någonsin i mänsklighetens historia – på gott eller ont. Länge såg det ut att ligga minst ett par årtionden in i framtiden men till följd av de senaste årens dramatiska utveckling, som tydligast manifesterar sig i GPT-4 och annan så kallad generativ AI, har tidsperspektiven förkortats så till den grad att genombrottet mycket väl kan komma under innevarande årtionde. För att detta ska sluta lyckligt behöver forskningen kring AI-säkerhet, som idag släpar efter, i tid lösa frågan om hur vi säkerställer att avancerad AI agerar för mänsklighetens bästa.

 

Olle Häggström är professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien. Han är författare till fem böcker, varav den senaste är Tänkande maskiner: Den artificiella intelligensens genombrott (Fri Tanke, 2021). Med frågor kring AI-policy har han arbetat både på nationell och EU-nivå samt i World Economic Forum.

Vi kommer att lägga in läs-och lyssningstips om artificiell intelligens, som Olle Häggström rekommenderar, på vår hemsida cirka en månad innan föreläsningen.

Olle Häggström uppmanar oss därefter att ställa frågor i ämnet till honom. Frågorna sänder ni senast söndagen den 10 september till vår mailadress: info@sus.org.se
Märk meddelandet AI.

Vi sammanställer era frågor och sänder dem till Olle Häggström som kommer att väva in svaren på era frågor i sin föreläsning.

Föreläsningen sker via länk från Chalmers till oss i Bio Drakstaden.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 25 september

Detaljer

Datum:
2023-09-26
Tid:
14:00 - 16:00
Kostnad:
120kr
Evenemang Kategori:

Plats

Bio Drakstaden salong 5

Ansvarig hos SUS

Göran Wallin
Telefon
0703952376