Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

AI och språkanalys avslöjar globala demokratitrender

2023-10-10 @ 14:00 - 16:00

120kr

Kan man få kunskap om hur människor runt om i världen uppfattar och förstår sin omvärld? Traditionellt har detta skett med hjälp av olika enkäter, men med tiden har det blivit allt svårare att få trovärdiga svar.

Statsvetenskapliga institutionen har öppnat ett nytt forskningsområde kallat LES (Linguistic Explorations of Societies), vilket kan översättas med ”språkliga studier av samhället”. I denna forskning använder man nya språkteknologier för att utveckla maskininlärningsmodeller för språkanalys av textdata från sociala och redaktionella medier över hela världen.

Med hjälp av denna metodik kan man bland annat studera och jämföra hur demokratibegreppet används och tolkas i olika språk, kulturer och världsdelar, vilket kan ge en djupare förståelse av demokratins roll globalt. Preliminära resultat visar att begreppet demokrati förekommer inom alla kulturer och styrelseskick men dess innebörd varierar mellan olika kulturer.

 

Stefan Dahlberg är professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Efter att ha disputerat vid Göteborgs universitet 2009 har han ägnat sin forskning åt ämnen som väljare, val och representativ demokrati. Det som gör hans arbete särskilt spännande är hans samarbete med språkteknologer för att utveckla maskininlärningsmodeller för språkanalys av textdata. Professor Dahlbergs arbete öppnar upp nya perspektiv på demokrati och dess språkliga uttryck över nationsgränserna.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 9 oktober

Detaljer

Datum:
2023-10-10
Tid:
14:00 - 16:00
Kostnad:
120kr
Evenemang Kategori:

Plats

Bio Drakstaden salong 6

Ansvarig hos SUS

Göran Wallin
Telefon
0703952376