Att undvika att bli lurad på internet och i mobilen

Tisdagen den 31 januari Bio Drakstaden

Drygt 70 personer fanns i publiken när polisinspektör Mikael Ahrtzing gick igenom de faror och fällor man utsätts för i en alltmer digitaliserad värld. Med starkt engagemang och stor inlevelse gick han, utifrån sina erfarenheter och kunskaper från RC3 (Regionalt Bedrägericentrum), igenom en mängd brott man kan utsättas för idag. Han trummade in budskap som ”Lita inte på någon som du inte känner som kontaktar dig”, ”Släpp aldrig in någon främmande i din lägenhet eller hus som kommer oanmäld”, ”Om någon lovar något som är för bra för att vara sant är det vanligtvis inte sant”.

Det blev en gedigen genomgång av säkerhetstänk som att skydda viktig information exempelvis pass och id-handlingar, att inte använda samma lösenord överallt och vara allmänt kritisk och ifrågasättande. Därefter gick han igenom olika former av bedrägerier som telefon-, investerings-, utpressnings- och romansbedrägerier.

Mikael hade en rak och öppen dialog med sin publik, vilket visade sig under och efter föredraget i form av en aldrig sinande ström av frågor. Till slut, när Per Dahlqvist, dagens programvärd, tvingades sätta stopp för frågorna och tacka Mikael med ett insättningsbevis till föreningen BRIS, som tack, gick alla därifrån med påfyllda kunskaper om hur man hanterar farorna i den nya världen.

Här följer en sammanfattning av Mikaels råd till oss:

  • Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det troligtvis inte det.
  • Var avvaktande till försäljare som kontaktar dig på telefon och i synnerhet på kvällstid och försöker sälja investeringar.
  • Kontrollera om företaget de uppger har de tillstånd som behövs. På Finansinspektionens hemsida finns en varningslista över företag som inte har nödvändiga tillstånd.
  • Se till att du förstår vad du investerar i. Det kan vara svårt som vanlig konsument. Det är vanligt att den utsatta inte kontrollerar företagen förrän efter det att de gjort sina initiala investeringar. Ofta pressar försäljaren till snabba beslut, just för att köparen inte ska hinna göra en grundlig analys.

Och till sist några påminnelser:

  • Polisen vill aldrig ha en kod av dig.
  • Bankerna har de uppgifter de behöver.
  • Läs ordentligt på legitimationen.
  • Släpp inte in någon du är osäker på.
  • Kolla vad det står när du loggar in med Bank-ID.
  • Ring aldrig upp ett nummer som du fått via SMS utan att först kontrollera. Ring i stället företagets växelnummer.