Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Vad hände under Sundsvallsstrejken 1879 och hur har den påverkat dagens samhälle?

6 december @ 14:00 - 16:00

110kr

Fascinerad av Sundsvallsstrejken 1879, väckelsens och arbetarrörelsens kamp för värdighet och bättre livsvillkor gjorde Vibeke Olsson Falk en grundlig research av sågverksarbetarnas historia.

Sundsvallsstrejken 1879 var en av de första riktigt stora arbetskonflikterna i Sverige och avbröts efter att landshövding Curry Treffenberg med militär hjälp omringat de ca 5000sågverksarbetarna.

Vibeke har skrivit romanserien Bricken, som belyser hur det moderna välfärds-Sverige blev till, unikt återberättad från en ung kvinnas perspektiv. Romansviten utgår från industrialiseringen i slutet av 1800-talet och är välskriven, engagerande, tänkvärd och har en god både lokal och historisk förankring.
Vibeke Olsson Falk har erhållit en rad litterära priser bland annat Ivar-Lo priset, Lars Ahlin priset, den kungliga medaljen Litteris et Artibus, Stig Sjödinpriset och senast Moapriset 2021. I prismotiveringen står bland annat: ”I Moas anda släpper hon aldrig solidariteten med sina romanfigurers verklighet, vare sig det är 100-talets romerska imperium,Tredje riket i Tyskland eller den svenska samtiden. Det är en verklighet som bestäms av det tunga och farliga kroppsarbetet, pojkarnas och männens men framför allt flickornas och kvinnornas livsuppehållande arbete.”

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 5 december

Detaljer

Datum:
6 december
Tid:
14:00 - 16:00
Kostnad:
110kr
Webbplats:
Boka

Plats

Kulturmagasinet

Ansvarig hos SUS

Marianne Mattsson
Telefon:
070-373 14 43