Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

”Naturen vi ärvde – från tyst vår till het sommar”

10 november @ 14:00 - 16:00

110kr

Henrik Ekman, journalist med inriktning på natur och vetenskap och presentatör av naturprogram på SVT

Med en stark kärlek till naturen som utgångspunkt, har Henrik Ekman bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel. Många miljöproblem har lyckligtvis fått sin lösning, men samtidigt har nya hela tiden dykt upp, mer komplexa, globala och därmed svårare att lösa. Rachel Carson öppnade världens ögon med sin bok Tyst vår. Det hon beskrev från USA hände sen även i Sverige. Miljö och natur blev Henriks yrke. Henrik kommer att berätta om sin senaste bok, utgiven 2021, ”Naturen vi ärvde – från tyst vår till het sommar”, en engagerad skildring av hur klimatet blivit mänsklighetens ödesfråga.

Idag går sjöarna åter att bada i. Luften är frisk att andas. Miljögifternas offer har kommit tillbaka – havsörnen, gråsälen och uttern. Försurningen som hotade livet i många sjöar är
under kontroll, men världen över fortsätter jordbruk och skogsbruk att utarma den biologiska mångfalden. I slutet av den miljöresa som boken skildrar har klimatet blivit vår tids ödesfråga.
Henrik Ekman har producerat flera dokumentärfilmer för SVT och tidigare givit ut en rad
böcker med naturanknytning: ”Ekarnas hagar” (tillsammans med Börje Pettersson), ”Ishav” (tillsammans med Bo Landin), ”Ekoparken” (tillsammans med Gunnar Brusewitz),
Augustnominerad 1995, ”De sista ängarna”, ”Vargen” Augustnominerad 2010, ”Utsikt från ett torp” och ”Vår sanna natur”.
2021 fick Henrik H.M. Konungens medalj i guld av 8:e storleken med Serafimerordens band för betydelsefulla insatser för att sprida kunskap om natur och miljö. Samma år var han sommarpratare, och våren 2022 tilldelades han Alf Henrikson-priset.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 9 november

Detaljer

Datum:
10 november
Tid:
14:00 - 16:00
Kostnad:
110kr
Webbplats:
Boka

Plats

Kulturmagasinet

Ansvarig hos SUS

Ingrid Wallin
Telefon:
070-306 16 11