Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Litteraturseminuarium 3 – Anna-Karin Jonasson, Ray Bradbury, Fahrenheit 451

16 mars @ 09:30 - 12:00

120 kr

Senioruniversitetets Litteraturseminarier våren 2022

Temat för vårens fyra litteraturseminarier är ”Dystopier”.

Ibland sägs det att vi lever i en tid utan utopier, utan drömmar om hur världen skulle kunna vara annorlunda och bättre. Avsaknaden av stora berättelser om framsteg och utveckling har till och med ansetts definiera vår postmoderna tid. Som sociologen Ulrich Beck konstaterade redan på 80-talet, så är vårt samhälle alltför upptaget med att ta hand om de risker det själv skapat för att kunna fortsätta odla den moderna utvecklingstron. Dystopier förefaller sannolikare än utopier.

Detta kan förefalla dystert. Men alltsedan en tidig dystopi som Jonathan Swifts Gullivers resor har genren även burit på tanken att det kan vara annorlunda, att framtiden inte är bestämd, att det går att göra något. Genom att kritiskt blottlägga och dra ut konsekvenserna av tendenser i det rådande samhället, som Swift när han klär av 1720-talsmänniskan alla de illusioner hon har om sig själv, öppnar dystopin tanken mot motståndets skapande kraft. I årets seminarieserie granskar vi hur detta kan gå till.

Onsdag 2 februari         Anders E. Johansson, Ursula K. Le Guin, Det nya Atlantis

Onsdag 23 februari       Sven Anders Johansson, Karin Boye, Kallocain 

Onsdag 16 mars           Anna-Karin Jonasson, Ray Bradbury, Fahrenheit 451

Onsdag 6 april              Eva Nordlinder, Ray Bradbury, Savannen

Tid och plats kl. 9:30-12:00 i Kyrkans Hus

Serien ges i samarbete med Mittuniversitetets avdelning för litteraturvetenskap.

 

Litteraturseminarium 3

Bradbury beskrev själv Fahrenheit 451 (1953) som en attack mot Joseph McCarthy, vars jakt på kommunister bland annat ledde till utrensning av viss litteratur från amerikanska bibliotek. Han irriterade sig på att alltför få protesterade, att många förhöll sig passiva till de olika övergrepp som begicks. Teknikens, medias och konsumtionssamhällets passivisering av individen är ett viktigt tema i romanen, liksom litteraturens kraft att förändra. Har den något att säga oss om litteraturläsning och yttrandefrihet idag?

Anna-Karin Jonasson är universitetsadjunkt vid Mittuniversitetet och doktorand vid Åbo Akademi. Forskar kring ekokritik och skriver på en avhandling om Kerstin Ekmans trilogi Vargskinnet.

 

Avgiften inkluderar kaffe med bröd.

Bokning: Obligatorisk bokning på Min Sida senast 15 mars

Detaljer

Datum:
16 mars
Tid:
09:30 - 12:00
Kostnad:
120 kr
Webbplats:
Boka

Plats

Kyrkans Hus

Ansvarig hos SUS

Leif Bolin och Britt-Marie Beijron
Telefon:
070-680 52 40 (LB) och 070-661 15 56 (BMB)