Föreläsningar


Våren 2018

Bokning och betalning

För alla föreläsningar som äger rum i Pingstkyrkan är avgiften 50 kr och ingen bokning eller betalning i förväg är nödvändig, men önskvärd för att minimera kontanthanteringen.

För fredagskaféer och alla övriga evenemang gäller obligatorisk bokning och betalning i förväg, via Min Sida, eftersom lokalerna har begränsat antal platser. För ytterligare information, se avsnitten Medlemskap respektive Hur man deltar under menyvalet Föreningsfakta.

Medlemmar som saknar dator och inte har något e-postombud är välkomna att kontakta respektive evenemangsansvarig för bokning och information.


18  januari  (torsdag)

Övergången mellan att vara seende och att vara blind 

Tappas_Fogelberg-e1481206327983Täppas Fogelberg, 66, är journalist och författare. Ofta aktuell som programledare för ”Ring P1”  men har ett långt liv med de mest skiftande uppgifter, mest inom Radio och TV.

”När jag förlorade förmågan att se vändes mitt liv upp och ned. Skulle jag kunna tackla denna förändring med värdighet och fortsätta att leva ett meningsfullt liv? Tvivlen var många.

Idag berättar jag gärna om övergången mellan att vara seende och att vara blind. Smärtan men även det ljusa.

Detta högst personliga förändringsarbete gäller, det har jag förstått, de flesta. Alla blir vi äldre, kroppen gör sina krumbukter och det handlar i mycket om att antingen stanna upp och bli bitter, eller att vända drastiska förändringar till det bättre. Det handlar om acceptans. Acceptera och gå vidare.

Min föreläsning passar därför förhoppningsvis många människor och jag ser fram emot att få komma till Senioruniversitetet”.

Tid och plats Torsdag  18 januari kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Täppas Fogelberg
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 17 januari

8 februari (torsdag)

Vädret och klimatet – nu och i framtiden

Helen TronstadJorden blir varmare, det vet vi. Klimatet förändras på de flesta håll i världen. Vi ser glaciärer smälta, de arktiska isarna krympa och havsnivåerna stiga. Vi känner inte igen oss när årstiderna ändras och vädret blir mer extremt. Det som händer vid ekvatorn påverkar oss här hemma.

Helen Tronstad är meteorolog och känd för oss alla från SVT:s väderrapporteringar. Helen började sin yrkesverksamhet som flygmeteorolog på Landvetter och Arlanda. Hon gjorde sin första vädersändning som frilans på SVT våren 1998 och år 2000 fick hon fast tjänst där. Sedan dess har vi sett henne många gånger i både Rapport och Aktuellt. De sista tio åren var hon chef för väderredaktionen. Helen gick i pension i april 2017.

Tid och plats Torsdag  8 februari kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Helen Tronstad
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 7 februari

15 februari (torsdag)

Zarah Leander – hyllad och ifrågasatt,
under en svår tid

Zarah Leander

BeataArnborg Zarah L
Vi kommer att få lära känna den svenska revyprimadonnan, Nazitysklands stora filmstjärna och den internationellt hyllade, även utanför scenen. Hennes liv och karriär speglar såväl den svenska historien som världshistorien. Hennes namn förknippas med hela Sveriges ambivalenta hållning till Tredje Riket. Vilket var hennes ansvar som artist under en orolig tid? Hon var och förblev även efter världskriget en artist av rang – hon turnerade och hyllades runt hela Europa och även i Nord- och Sydamerika.

Beata Arnborg är författare och kulturjournalist. Hon har bl a skrivit fyra biografier över kända svenska kvinnor: Kerstin Thorvall, Barbro Alving, Vivi Täckholm och nu senast Zarah Leander. Hon föreläser om deras liv och gärningar, i deras kvinno- såväl som samhällshistoriska sammanhang. Hon berättar också hur vi ser på dem idag.

Tid och plats Torsdag 15 februari 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Beata Arnborg
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 100 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 14 februari

20 februari  (tisdag)

Oljeutvinning, historik och framtid

 Sven Jonasson trollplattformen

Temat för dagens föreläsning är geologi som är läran om jordklotet, dess beståndsdelar, processer, förutsättningar för liv m.m.

Fler människor och avancerad teknisk utveckling tär alltmer på våra naturresurser. Det är viktigt med god insikt i dessa frågor för att styra framtiden på bästa sätt.

Utnyttjande av fossila energiförråd som olja, gas och kol blir en allt större belastning på vår livsmiljö. Vi får här en kort redovisning av oljans historia, förekomster och utvinningsmetoder och några tankar om den framtida utvecklingen.

Sven Jonasson har varit ordförande i Sundsvalls Geologiska Sällskap i 20 år och sedan starten 1972 aktivt medverkat i arbetet med att sprida kunskap om geologi både internt och externt. Han har medverkat i SUS verksamhet tidigare och höll 2010 en omfattande kurs i grundläggande geologi, vilken gick i repris 2011. Inför en SUS-resa till Island 2013 höll Sven också ett föredrag om vulkanöns geologi.

Tid och plats Tisdag 20 februari kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Sven Jonasson
Ansvarig hos SUS Lena Trulsson, 070-251 79 15
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 19 februari

27 februari  (tisdag)

Fredrika Ek – ensam på cykel jorden runt 

Fredrika Ek

Den 8 mars 2015 trampade den då 23-åriga Fredrika Ek iväg från sin familj i Sundsvall för att ensam cykla jorden runt. Syftet var att samla in pengar till Action Aid som hjälper utsatta kvinnor och flickor till ett bättre liv utan fattigdom och förtryck.

Fredrika har korsat fem kontinenter och avverkat c:a 5000 mil på sin cykel. Snö, kyla, regn och rusk, obefintliga vägar, höga bergspass eller stekheta öknar. Ingenting har stoppat henne. En enastående och närmast ofattbar prestation.

Fredrika mål var att få varje mil sponsrad med 100 kronor. Det har hon lyckats med och det har gett en halv miljon kronor till Action Aid.

Fredrika är nu tillbaka i Sundsvall och berättar för Senioruniversitetet om sina upplevelser under nästan tre år på sin cykel jorden runt.

Tid och plats Tisdag 27 februari kl. 14.00 – 15.30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Fredrika Ek
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 26 februari

 


15 mars (torsdag)

Sömnens mysterier

Marianne Ors

I den här föreläsningen får ni höra hur hjärnan styr över både vår sömn och vår vakenhet och hur sömnen förändras under livet, från spädbarnstiden till ålderdomen. Många människor sover dåligt och därför kommer Marianne Ors att ta upp några av de vanligaste orsakerna till sömnstörningar och framför allt vad man kan göra för att förbättra sin sömn. Föreläsningen avslutas med reklam för tupplurar.

Marianne Ors är en framstående sömnexpert. Hon är medicine doktor, docent och överläkare vid avdelningen för klinisk neurofysiologi, Lunds universitetssjukhus.

Tid och plats Torsdag 15 mars kl. 13:00 – 15:00 i Pingstkyrkan
Föreläsare Marianne Ors
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 50 kronor
Bokning  Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 14  mars

20 mars (tisdag)

Brexit – en snårig skilsmässa med konsekvenser

Göran von Sydow

I juni 2016 sa britterna i en folkomröstning ja till att lämna EU-gemenskapen, att göra en s k Brexit. Den 29 mars 2019 ska utträdet vara genomfört enligt det besked den brittiska regeringen lämnat övriga medlemsstater. Men det är en snårig skilsmässa fylld av bråk om pengar, juridik och framtida relationer. Om hur den processen förlöper och vilka konsekvenser den får för resten av Europa, för Sverige och för de många svenskar som bor och arbetar i England handlar föreläsningen.

Göran von Sydow är statsvetare och ställföreträdande direktör vid Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier. Hans främsta forskningsintressen rör politiska partier och opinionsbildning. Han är en flitig kommentator i media av dagsaktuella politiska frågor i Europa.

Tid och plats Tisdag 20 mars  kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Göran von Sydow
Ansvarig hos SUS Kjell Carnbro, 070-665 69 49
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 19 mars

29 mars (torsdag)

Observera! Nytt datum och ny tid

Fotboll – pengar, politik, underhållning

Erik Niva 3

Fotbollen är folkrörelsen som blivit en nöjesindustri, där ryska oligarker, amerikanska företagsledare och arabiska prinsar investerar miljardbelopp i lag och spelare. Med pengarna följer makt, prestige och korruption. Men fotboll är också världens populäraste och mest spridda idrott. Få kan världsfotbollen bättre än Erik Niva. I femton år han följt den genom otaliga resor runt klotet, mött pampar och fotbollsunderbarn. Nu ger han sin bild av fotbollen med tre månader kvar till VM i Ryssland.

Erik Niva är en av Sveriges mest prisade sportjournalister. Han arbetar för Sportbladet samt som kommentator på tv-kanalen Viasat. Han har skrivit ett flertal böcker där han satt in fotbollen i ett större socialt sammanhang. Erik Niva är utbildad vid Mittuniversitetet och karriären började på Dagbladet i Sundsvall.

Tid och plats Torsdag 29 mars kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Erik Niva
Ansvarig hos SUS Kjell Carnbro, 070-665 69 49
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning  på Min Sida senast 28 mars

5 april (torsdag)

Om alla säger fel, blir det rätt då?

L-G-Andersson

I skolan fick vi traggla en massa regler inom modersmålsundervisningen och en del av oss har senare i livet kallats språkfundamentalister, när vi inte kunnat acceptera andras språkanvändning. Nu när vi har levt ett långt liv har vi kanske svårt att förstå våra barnbarn och det svenska språk som används inom olika delar av samhället.

Vad är egentligen rätt och fel, och varför?

Lars-Gunnar Andersson är en välbekant röst för många av oss språkintresserade sedan han medverkat i radioprogrammet Språket i P1 som ämnesexpert, mellan åren 1997 och 2014. Han är göteborgare och blev docent i allmän språkvetenskap 1980, professor i modern svenska vid Göteborgs universitet 1993 samt ledamot av Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg 1999. Han har arbetat inom flera språkvetenskapliga fält. Inom sociolingvistiken har han främst sysslat med göteborgsdialekten och attityder till språk.

Tid och plats Torsdag 5 april kl. 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Lars-Gunnar Andersson
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 4 april

12 april (torsdag)

Vad är matematik?

Anders Fällström

Vi har alla vår egen bild av vad matematik är; Tragglande av multiplikationstabeller, klump i magen inför mattelektioner, en jublande pirrande känsla när man har förstått och oändligt mycket mer……

Anders Fällström tänker under denna föreläsning, på ett populärt sätt, tala om och diskutera vad matematik är och kan vara, igår och idag.

Vårt moderna samhälle är till stora delar uppbyggt på matematik, men tänker vi egentligen på det? Många tror att den matematiska forskningen och utvecklingen stannade för några hundra år sedan, medan det i själva verket aldrig tillkommit så mycket ny matematik som idag och den har nog aldrig spelat så stor roll i våra vardagsliv som idag.

Anders Fällström är sedan den 1 april 2017 rektor vid Mittuniversitetet och kommer även en stund att berätta för oss om vad som händer vid vårt universitet och vart det är på väg.

Anders Fällström är bördig från Sollefteå och docent i matematik. Innan utnämningen till Mittuniversitetets rektor var han prefekt, prodekan och prorektor vid Umeå universitet.

Tid och plats Torsdag 12 april kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Anders Fällström
Ansvarig hos SUS Lena Trulsson, 070-251 79 15
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 11 april

17 april (tisdag)

Kisseriproblem hos äldre

Leif Rentzhog

Att våra vattenkastningsvanor förändras med åldern är nog något som de flesta äldre märkt. Många får börja gå upp nattetid, andra upplever att urinen inte kommer så snabbt och lätt som i yngre dagar och åter andra att trängningar kan komma plötsligt och i värsta fall kan ge läckage. Turligt nog så är vi ofta duktiga på att anpassa oss till åldersförändringar, som förr eller senare kan drabba de flesta funktioner i kroppen i mer eller mindre besvärande grad. Men när ska man behöva vara rädd för att någon allvarlig sjukdom ligger bakom besvären? Vilka metoder finns för behandling? Vilka förhoppningar kan vi ha på ytterligare förbättring av behandlingsmetoder i framtiden?

Dessa frågor kommer att behandlas med utgångspunkt från de vanligaste urologiska sjukdomarna som urinvägsinfektioner, inkontinens, prostatasjukdomar, stenbesvär etc.

Leif Rentzhog har före sin pensionering varit verksam som överläkare i urologi i nästan trettio år i Sundsvall. Han har också en bakgrund som medicinsk forskare kring läkemedel och dess effekter i farmakologi och har under många år även arbetat inom Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Tid och plats Tisdag 17 april kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Leif Rentzhog
Ansvarig hos SUS Anders Forsslund, 070-602 41 82
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 16 april

19 april  (torsdag)

Pippi på fåglar

Jan Lindström Fågel 2 Jan Lindström Fågel 1

Vanliga fåglar. Ovanliga fåglar. Hotade fåglar. Roliga fåglar. Fantastiska fåglar. Fåglar som migrerar. Fåglar som miljöindikator. Ringmärkta fåglar. Fåglar som räknas. Fåglar som anpassar sig. Fåglar som intresse! Ett föredrag om fåglar i vår närhet och vad vi kan lära oss genom att studera dessa lite närmare. Du kommer att få bekanta dig lite extra med ortolansparven som blivit en alltmer ovanlig fågel.

Jan Lindström är en naturvetenskapligt intresserad mattelärare på Sundsvalls gymnasium som brinner för fågelskådning. Sedan 2014 jobbar han deltid som fågelguide och ornitolog med fågelkurser, inventeringar och ringmärkning. Oftast hittar man honom ute i naturen med kikaren runt halsen.

Tid och plats Torsdag 19 april  kl. 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Jan Lindström
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 18 april