Fredagskaféer


Hösten 2018


 
7 september  (fredag)

Musica Barocca

Vassilis Bolonassos

Varmt välkommen till ett program med Musik som inte behöver bäst-före-datum, Musik som önskar utrusta sina lyssnare med gott mod och vingar. Ett måste för hälsan, ett näste för själen!”. Så inledde den välkände radioprofilen, barocknörden och norrlandsälskaren Vassilis Bolonassos sitt program ”Alltid på en söndag”. Idag blir det föredrag och musiklyssning med Vassilis, som presenterar kända och okända barockmästare.

Vassilis Bolonassos är född och uppvuxen i Grekland. 1968 flyttade han till Sverige och bosatte sig en kortare tid i Tärnaby, men sedan blev det Umeå. I Grekland hade Vassilis studerat juridik men valde i Sverige att läsa teatervetenskap, idé- och lärdomshistoria, litteraturvetenskap, nordiska språk, filmvetenskap samt bibliotekskunskap.

Efter att ha arbetat som kultursekreterare i Köping och bibliotekarie i Stockholm, anställdes han 1979 vid Sveriges Radio. 1987 knöts han till P2 – Musikradion och började producera och presentera musikprogram såsom “Opp Amaryllis”, “Entré”, tonsättarporträtt och Notturno. Mest känd är Vassilis för det oerhört uppskattade programmet ”Alltid på en söndag” med äldre, ”tidig” musik. Detta program producerade och presenterade Vassilis under åren 1999 – 2012.

Tid och plats Fredag 7 september kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Vassilis Bolonassos
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070–398 75 00
Avgift 50 kr
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 6 september

 


 
14 september (fredag)

Från Alfwar och Skämt till Njus.me – papperstidning, hur länge?

Tidningshistoria i Sundsvall - banner (low-res)

Sundsvall har en spännande tidningshistoria, med fem dagstidningar vid förra sekelskiftet, till endast en i dag. Svenåke Boström berättar om varför tidningarna startades i mitten och i slutet av 1800-talet och hur nätet nu mer och mer tar över för nyhetsförmedlingen. Han har själv varit med och styrt utvecklingen under de mest dramatiska åren i tidningsbranschen.

Några rubriker:

  • Från bly till iPad
  • Sundsvalls Tidning tar täten
  • Papperstidning, hur länge?
  • Morgondagens nyhetstjänst
Tid och plats Fredag 14 september kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Svenåke Boström
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kr
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 13 september

 


 
5 oktober (fredag)

AkzoNobel –  världsledande på vardagsprodukter

Björn Vedin Akzo Nobel

Jozo salt, Nordsjö färg och Cuprinol är varumärken som de flesta känner till.  De är exempel på produkter som kemiföretaget AkzoNobel tillverkar. AkzoNobel är det svensk-nederländska företaget som är en ledande färgtillverkare i världen och en stor producent av specialkemikalier och limsystem. Företaget är en stor koncern som verkar i 80 länder och har 46 000 anställda varav cirka 2 700 i Sverige. I Stockvik har AkzoNobel omkring 450 anställda och är därmed en av Sundsvallsregionens största arbetsplatser.

En av AkzoNobels viktigaste produkter i Stockvik är Expancel, som är en liten plastkula i storleken 10 – 50 mikrometer. Inne i plastkulan ligger en droppe av drivgas med ett tryck som vid en viss temperatur ökar storleken upp till 50 gånger i volym.

På den ”Övre fabriken” i Stockvik, Surface Chemistry, tillverkas ytaktiva kemikalier med många användningsområden. Här framställs kemikalier till rengöringsmedel samt till asfalt- och gruvindustrin.

Platschef Björn Vedin kommer att informera om AkzoNobel och framför allt verksamheterna i Stockvik. Björn kommer också att beröra den nyligen genomförda uppdelningen av AkzoNobel i en kemidel och en färgdel samt hur denna uppdelning kan komma att påverka verksamheten i Stockvik.

Tid och plats Fredag 5 oktober kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Björn Vedin
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070-398 75 00
Avgift 50 kr
Bokning Obligatorisk på Min Sida senast 4 oktober

 


 
19 oktober (fredag)

Östrand i världsklass – SCA:s jätteprojekt i Sundsvallsregionen

Ingela Ekebro Helios Östrand

SCA satsar 7,8 miljarder kronor i Östrands massafabrik. Den nya fabriken, som kommer att startas i juni 2018, blir en fabrik i världsklass när det gäller produktkvalitet, miljö och konkurrenskraft.

Det är en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna och den största i Norrland någonsin. SCA Östrand fördubblar sin produktionskapacitet från 430 000 ton till 900 000 ton (utbyggbart till 1 miljon ton) och får den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen.

Projektet har fått namnet Helios, efter solens gud i den grekiska mytologin. Genom Helios får Timrå och Norrland en massafabrik som i decennier framåt kommer att skapa tillväxt, sysselsättning och välfärd i Norrland.

Ingela Ekebro, projektdirektör. Ingela var tidigare fabrikschef på Östrands massafabrik.

Tid och plats Fredag 19 oktober kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Ingela Ekebro, projektdirektör
Ansvarig hos SUS Britt-Marie Beijron, 070-661 16 56
Avgift 50 kr
Bokning Obligatorisk på Min Sida senast 18 oktober

 


 

26 oktober(fredag)

Svartviks historia berättas av Vibeke Olsson Falk

Vibeke Olsson Falk 1

Ingen beskriver sågverksepoken i Sundsvall på samma fängslande sätt som författarinnan Vibeke Olsson Falk gör i sin bokserie om ”Bricken”. Händelserna i dessa böcker är förlagd till Svartvik och mycket lokal efterforskning görs/har gjorts av Vibeke i samband med skrivarbetet. För dessa böcker har hon fått flera priser och utmärkelser, vilket visar på dess litterära kvalitet.

Vibeke Olsson Falk är mycket historiskt intresserad och kunnig. I detta fredagskafé får vi Svartviks historia berättad för oss. Missa inte detta tillfälle!

 

 

 

Tid och plats Fredag 26 oktober kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Vibeke Olsson Falk
Ansvarig hos SUS Lena Trulsson, 070-251 79 15
Avgift 50 kr
Bokning Obligatorisk på Min Sida senast 25 oktober