Föreläsningar


Hösten 2018

Bokning och betalning

För alla föreläsningar som äger rum i Pingstkyrkan är avgiften 50 kr och ingen bokning eller betalning i förväg är nödvändig, men önskvärd för att minimera kontanthanteringen.

För fredagskaféer och alla övriga evenemang gäller obligatorisk bokning och betalning i förväg, via Min Sida, eftersom lokalerna har begränsat antal platser. För ytterligare information, se avsnitten Medlemskap respektive Hur man deltar under menyvalet Föreningsfakta.

Medlemmar som saknar dator och inte har något e-postombud är välkomna att kontakta respektive evenemangsansvarig för bokning och information.


13  september  (torsdag)

En arkitektonisk resa genom tid och rum

Arkitektonisk resa 2Föreläsningen tar oss med på en hundraårig resa genom vardagsarkitekturens stilmässiga växlingar. Arkitektur och byggnadsdetaljer är utformade i sin tidsanda, det gäller allt från fasadernas komposition till portars och fönsters utformning samt lägenheternas inredning. Föreläsarna förmedlar hur roligt och lätt det är att lära sig att läsa arkitekturens språk. Ta en promenad i staden och se Sundsvalls byggnader med nya ögon efter föreläsningen!

Cecilia Björk och Laila Reppen är båda arkitekter och har jobbat tillsammans i många år. De har skrivit flera uppskattade och prisbelönta böcker om arkitektur och stadsplanering. Den senaste boken ”Tidstypiskt, arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980” ligger till grund för föreläsningen. Cecilia och Laila träffades på arkitektutbildningen på 1970-talet, arbetade i många år på Stockholms stadsbyggnadskontor och startade därefter varsina egna verksamheter som de arbetat i sedan dess. Laila föreläser ofta för studenter i olika utbildningar som har med byggande att göra. Cecilia bor numera i Katrineholm och Laila i Stockholm.

Tid och plats Torsdag  13 september kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Cecilia Björk  och Laila Reppen
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn 070–398 75 00
Avgift 100 kr
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 12september

20 september (torsdag)

Nio sundsvallskvinnor

Linde o Chrisse Nio S-valls-kvinnorHjördis Schymberg och Kai Gullmar känner väl alla till.

Hjördis Schymberg – operasopranen och hovsångerskan som växte upp under små omständigheter men som ändå svarade för en strålande karriär och blev ett stort namn på alla operascener.

Kai Gullmar – den fräcka revyartisten och schlagerikonen som skrev över 500 melodier, melodier som blev kända i varje hem och som också framfördes av Sveriges kulturelit.

Men i Sundsvalls historia fanns det även andra kvinnor som utmärkte sig på ett eller annat sätt. Kvinnor som i det mansdominerade samhället kämpade för kvinnors rättvisa, rättigheter och drömmar.

I en föreställning i två akter presenteras Hjördis Schymberg och Kai Gullmar samt de andra sju Sundsvallskvinnorna med humor och drama av Linde & Chrisse (Linde Jonsson  och Christine Persson) samt deras mamma Heidi Jonsson.

Musik- och teatergruppen Linde & Chrisse har under fyra år skrivit, regisserat och framfört musikteater om betydelsefulla men även bortglömda sundsvallskvinnor.

Tid och plats Torsdag  20 september kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Linde & Chrisse samt Heidi Jonsson
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 100 kr
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 19 september

25 september (tisdag)

Nationalismens framfart sätter demokratin på prov

Vladislav Savic 1Donald Trump är inne på sitt andra år som president i USA och med honom vid rodret i USA håller en ny världsordning på att ta form. Nationalistiska, främlingsfientliga och högerpopulistiska partier växer runtom i Europa. De hämtar till stor del sin inspiration från den amerikanska konservativa s.k. alt-right-rörelsen, är stärkta av Trumps framgångar och skapar ett globalt nätverk av högerextremister. Samtidigt befinner sig västvärldens politiska system i en skarp förändringsprocess. Är demokratibegreppet så som vi formulerat det från 1945 och framåt hotat? Kommer EU att kunna hålla ihop? Vladislav Savic tecknar en problematisk bild av vad som händer i en lång rad länder i Europa, där liberala värderingar som yttrandefrihet, individens rättigheter och rättssäkerhet både ifrågasätts och monteras ned.

Vladislav Savic är mångårig utrikeskorrespondent vid Sveriges Radio och dess Ekoredaktion. Han har särskilt ägnat sig åt att bevaka och rapportera från Östeuropa och Ryssland.

Tid och plats Tisdag 25 september kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Vladislav Savic
Ansvarig hos SUS Kjell Carnbro, 070-665 69 49
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 24 september

Observera! Nytt datum

18 oktober  (torsdag)

Kaffet – en apoteksvara i 1600-talets Sverige

Donald Boström 2KaffebokenKaffeboken tar oss med i en visuell upplevelse där kaffets hela framställningsprocess, historia, kultur och smakvärld beskrivs på djupet, både av författaren och av experter från hela världen. Den beskriver kaffets 800 aromer och smaker, rostningen, malningen och mycket mer.
En resa från böna till kopp. Från frö till skörd. Från 1600-talets apoteksvara till dagens fikakopp.

Donald Boström är författare, redaktör och fotojournalist med världen som arbetsfält. Han har tidigare gett ut flera prisbelönta kokböcker, bland annat om libanesisk matkultur. Han är känd för många genom sina skildringar av Eritrea och av Mellanösternkonflikten. År 2007 mottog han Nordiska Museets Gullerpris för detta arbete. Donald Boström har också deltagit i arbetet med att starta folkhögskolor i Kurdistan, gjort dokumentärfilmprojekt om flyktingar i Västafrika och är ständigt på resande fot med nya projekt i humanitär anda.

Tid och plats Torsdag 18 oktober  kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Donald Boström
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 17 oktober

23 oktober (tisdag)

Svensk demokrati föddes i skuggan av europeisk oro

Torbjörn Nilsson 1Den svenska demokratin firar i år hundraårsminnet av sitt fulla genombrott. Det var i december 1918 som riksdagen beslöt att allmän och lika rösträtt för kvinnor och män skulle genomföras. Sverige var sist ut i Norden med den fulla demokratin och det skedde under starka spänningar inom och utanför landet. Lenins bolsjeviker hade tagit makten i Ryssland och i Tyskland hade kejsardömet precis fallit vid första världskrigets slut. I Sverige ledde livsmedelsbrist till demonstrationer och kravaller på flera håll. Även om Sverige knappast stod inför en revolution var oron över utvecklingen stor. Vänster stod mot höger och på båda sidor fanns extrema grupper. Såväl näringslivet som kungamakten fick viktiga roller i det maktspel som präglade demokratins genombrottsår.

Professor Torbjörn Nilsson arbetar vid Södertörns högskola. Han deltar i Demokrati 100, ett jubileumsprojekt med bas i Kungl. Biblioteket om demokratins genombrott i Sverige 1918 -1921. Projektet ska förmedla kunskap om demokratins utveckling också efter 1921.

Tid och plats Tisdag 23 oktober kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Torbjörn Nilsson
Ansvarig hos SUS Kjell Carnbro, 070-665 69 49
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 22 oktobr

8 november (torsdag)

Tullens jakt på bl.a. narkotika och dopningspreparat

Sune Nordström TulllenTullverket i Norrland bevakar ett stort geografiskt område och har ett omfattande verksamhetsområde.  De allra flesta har någon gång sett tulltjänstemän i samband med hemkomsten från en utlandsresa och vissa har kanske till och med fått frågan – Har du tullpliktiga varor att deklarera?

Tullens arbete inom brottsbekämpning har väsentligt förändrats de senaste 30 åren. Tidigare var det ofta fysiska kontroller ombord på fartyg efter Norrlandskusten, visitationer av utländska lastbilar samt kontroller av containers. I dag arbetar tullen i Norrland främst tullkriminalbaserat i större smugglingsärenden/projekt där ofta tvångsmedel ingår och flertalet av personalen är beväpnad.

En alltmer omfattande illegal handel sker numera på nätet. Där beställs stora mängder narkotikapreparat, narkotikaklassade läkemedel och dopningsmedel som sedan levereras per post.

Sune Nordström kommer att informera om de vanligaste narkotikapreparaten på den illegala marknaden och även visa olika exempel på smugglingsmetoder som avslöjats.

Sune har sedan 24 år ett uppdrag som dopningsfunktionär för Riksidrottsförbundet /Svensk Antidopning och har deltagit i många dopningstester inom all slags idrott. 2008 fick han dessutom som ende svenske dopningsfunktionären delta under de olympiska sommarspelen i Peking.

Tid och plats Torsdag 8 november kl. 14:00 – 16:00 på kulturmagasinet
Föreläsare Sune Nordström, f.d. tullinspektör på Tullverket
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 7 november

13 november (tisdag)

Skogen i fokus

Anna_Marntell SkogenBehov av skog och nyttjande av skogen och dess resurser är inget nytt för oss människor, men sällan har intresset varit så stort som nu. Från många håll ses skogen som en viktig framtidsresurs, t.ex. ökar skogsindustrierna produktionskapaciteten. Klimatförändringarna är påtagliga i vårt verksamhetsområde, och bioekonomi en tydlig och långsiktig målsättning. Så vad gör Skogsstyrelsen? Vad ska vi ha skogen till? Hur kan vi sköta och bruka skogen framåt? Hot och möjligheter?

Anna Marntell är jägmästare och skogsägare. Hon arbetar på Skogsstyrelsen sedan början av 1990-talet och har sedan 2002 kontoret i Sundsvall. Efter en lång period som chef på olika nivåer arbetar Anna nu främst med tillsyn av virkesmätningslagen, skogsskador, kulturmiljöhänsyn, rådgivning och information.

Tid och plats Tisdag 13 november  kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Anna Marntell
Ansvarig hos SUS Ann Ahlenius, 070–067 88 43, Britt-Marie Andersson 072-309 77 50
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 12 november

15 november (torsdag)

Framtidens sjukvård – är det robotar och ingrepp i arvsmassan? Hänger etiken med?

Kjell Aslund 2Robotarna är på inmarsch i vården. Länge har det funnits robotar som opererar. Nu kommer också robotar som assisterar vid rehabilitering, hjälper funktionshindrade till toaletten, övervakar sköra personer eller håller ensamma människor sällskap. Robotarna börjar bli allt smartare, de använder sig av artificiell intelligens. För många ter sig detta attraktivt, för andra skrämmande.

Parallellt ser vi hur den genteknologiska revolutionen snart når sjukvården. Vilka blir konsekvenserna av att vi kan kartlägga hela genuppsättningen? Vad kan vi tillåta när det gäller att klippa och klistra i generna? Ska vi odla ”mänskliga” njurar och andra organ hos grisar för att råda bot på organbristen för transplantation? Detta är bara några av de frågor som nya gentekniken ställer oss inför.

De nya teknikerna väcker en rad etiska frågor. Det handlar om värden som integritet, behovet av mänsklig närhet, nytta och risker, självbestämmande, och hur vårdens resurser prioriteras på ett rättvist sätt.

Kjell Asplund vikarierade i unga år ofta som provinsialläkare i Kvissleby, och var därefter verksam i Umeå som professor och överläkare i medicin. Han var sedan fram till pensionen generaldirektör för Socialstyrelsen. Nu är han bland annat ordförande för Statens medicinsk-etiska råd.

Tid och plats Torsdag 15 november kl. 14:00 – 15:30 på i Pingstkyrkan
Föreläsare Kjell Asplund
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 50 kronor
Bokning Ej Obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 14 november

20 november (tisdag)

Antropocen – en essä om människans tidsålder

Sverker-Sörlin 3Naturen har upphört att existera. Det finns bara miljö, eftersom absolut allt på jorden är genomsyrat av mänsklig aktivitet och teknologi. Efter 12 000 år under Holocen är det dags för Antropocen, människans tidsålder. En stor händelse i planetens historia. Vilka är människans avtryck? Ska vi glädjas åt eller förskräckas av att människan nu bevisligen satt sina outplånliga spår på planeten? Boken Antropocen är skriven ur ett holistiskt perspektiv som fått oss att träda ut ur vår artegoism och se vår omgivning i ett nytt ljus.

Sverker Sörlin är född i Åsele i Lappland. Blev professor i idéhistoria vid Umeå universitet 1993 och är sedan 2007 professor vid KTH i Stockholm, vid Avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö. Han har genom åren haft många uppdrag inom olika verksamheter, i och utanför Sverige. Han har skrivit flera verk inom vetenskaps-, miljö- och skogshistoria, humanekologi, europeisk historia, forskningspolitik, innovationsstudier samt den högre utbildningens historia och politik. Hans författarskap omfattar även essäistik, populärvetenskap, samhällsdebatt samt kulturkritik.

Sörlin beskrivs som en ledande röst inom miljöns humaniora.

Tid och plats Tisdag 20 november kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Sverker Sörlin
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 19 november

22 november (torsdag)

Eldrimner – det nya svenska mathantverket 

Bodil CornellUnder senare år har det vuxit fram en lång rad småskaliga livsmedelsföretag runtom i Sverige. Det är ett mathantverk som bygger på lokala traditioner och en stark känsla för kvalitet. Arbetet leds från Östersund. Allt startade med ett litet lokalt projekt i Jämtland i mitten av 90-talet. Idag har det utvecklats till Eldrimner – ett nationellt resurscentrum för mathantverk som arbetar rikstäckande med att hjälpa företagare genom kurser, rådgivning, studieresor och utvecklingsarbete. Resultatet har blivit stolta företagare som skapar nya innovativa matprodukter.

Bodil Cornell är agronom och verksamhetsledare för Eldrimner. Här berättar hon om sin envetna kamp för att stärka och synliggöra det svenska mathantverket, vilket förutom kulinariska höjdpunkter bidrar till att värna en hållbar och levande landsbygd.

Tid och plats Torsdag 22 november kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Bodil Cornell
Ansvarig hos SUS Kjell Carnbro, 070-665 69 49
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 21 november

27 november (tisdag)

Att lösa tvister genom medling

Carl Rydeman 2Tvistlösning genom medling – Hur används medling inom rättsväsendet och i samhället?

Är vi bra på medling i Sverige internationellt sett? Hur går det till i ett tvistemål: När gör domstolen egna förlikningsförsök och i vilka fall tillsätts en särskild utomstående medlare? Hur skiljer sig medling från rättegång? Hur arbetar en medlare? Metoder och strategier, förlikningsargument, knep, skenbara och verkliga svårigheter. Exempel på medlingslösningar.

Carl Rydeman har arbetat som domare, hyresråd och särskild medlare under lång tid i olika typer av rättsliga tvister.  Han har även fast uppdrag som medlare på Medlingsinstitutet (i arbetstvister) och hos Forest Stewardship Council, FSC, (i tvister mellan skogsbolag och samebyar) samt är aktiv i olika organisationer för medling i Sverige.

Tid och plats Tisdag 27 november kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Carl Rydeman
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 26 november

29 november  (torsdag)

Samernas historia kring Medelpads kuster
– lägerplatser, näringar, vinterbete, språk och framtid

Peter Eriksson 2

Samer bild 2018

Visste du att hundratals grupper av samer har vandrat och skidat runt här under 1600-1700-talen, kanske även tidigare utmed våra kuster?

Samernas näringar var mångskiftande. Sedermera blev vissa samer intvingade i ett så kallat sockenlappssystem. Sjösamer samlades i Njurunda, Tynderö och på Alnö. Ångermanna skogssamer kunde slå sig ned i trakten och på vintrarna kom fjällsamerna. Vi ser på hur de levde, var de samlades och hur de försvann när staten bestämde sig för att hindra deras renflyttningar.

Peter Ericson är en sakkunnig historiker som bland annat faktagranskat SVT-UR:s serie ”Samernas Tid”. Han är född på Alnön och uppvuxen i Selånger. Han har arbetat med samtliga länsmuseer från Mälaren och norrut.
Under senare år har hans arbete bl.a. rört svensk-norska renbeteskonventionen. Han driver även en blogg Southsaamihistory och en tidning Saepmie Times.

Tid och plats Torsdag 29 april  kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Peter Ericson
Ansvarig hos SUS Ann Ahlenius, 073-067 88 43, Britt-Marie Andersson, 070-309 77 50
Avgift 50 kr
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 28 november

6 december  (torsdag)

Hasse och Tage – två humoristiska humanister i vår tid

H&T2  Johanna B Å 2

Hans Alfredson och Tage Danielsson är en del av vår gemensamma, svenska nöjeshistoria. Deras nästan 30-åriga samarbete resulterade i en skatt av sketcher, som har fått oss att skratta men också att tänka till över livets absurditeter. Genom sina revyer och filmer speglade och kommenterade de tidens stora samhällsförändringar på ett finurligt och skarpt satiriskt sätt, spexartat och ibland lite tramsigt, men alltid med en glimt i ögat och en humanistisk blick.

Johanna Broman Åkesson är fil dr i musikvetenskap och en entusiastisk folkbildare inom kulturhistoria. Humor och glädje är något hon tar på allvar. Hon har specialiserat sig på den svenska estradvisan och annan nöjeshistoria.

Johanna Broman Åkesson har tidigare gjort ett besök hos SUS med ett uppskattat program om Povel Ramel, för cirka två år sedan.

Tid och plats Torsdag 6 december  kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Johanna Broman Åkesson
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 50 kr
Bokning Ej Obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 5 december