Fredagskaféer


Våren 2017

20 januari (fredag)

Hörsel och livskvalitet

eric-ankarbergDrygt 1,4 miljoner svenskar har nedsatt hörsel, enligt Hörselskadades Riksförbund. Ett problem som många lider av, och ofta i tysthet. Men en hörselskada behöver inte inverka negativt på livskvaliteten.

– “Om jag hade vetat att jag skulle höra så här bra hade jag skaffat hörapparater för flera år sedan”, är något jag ofta får höra efter att kunden har provat hörapparater, säger Eric Ankarberg, leg. audionom på Din Hörsel i Hudiksvall och Sundsvall.

Sociala tillställningar med mycket sorl är situationer som personer med hörselnedsättning helst undviker, eftersom det i sådana miljöer är särskilt svårt att urskilja vad andra säger. Att behöva fråga samma fråga flera gånger eller gissa sig till vad folk säger för att du inte hör är obekvämt och på sikt innebär det tyvärr att många drar sig undan från sitt sociala liv.

Men idag är tekniken så pass utvecklad att miljöer likt dessa inte längre behöver vara ett problem. Genom ny, förbättrad teknik är det möjligt att höra tydligt i alla väder, ha ett välfungerande vardagsliv och umgås med vännerna i sorliga miljöer utan att behöva fråga samma fråga flera gånger.

Eric Ankarberg berättar om örats anatomi och funktion, ny hörapparatteknik och effektiva hörselhjälpmedel till arbete och fritid.

Observera, ny lokal

Tid och plats Fredag 20 januari  kl 10:00 – 11:30 I Pinstkyrkan
Föreläsare Eric Ankarberg, leg. audionom
Ansvarig hos SUS Anders Forsslund, 070-602 41 82
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 19 januari

10 februari (fredag)

Hur bevarar vi minnet på ålderns höst?

det-aldrande-minnetlars-nyberg-2Det som ofta sviker oss först på ålderns höst är minnet. Men alla verkar inte bli glömska. Varför då? Vad skiljer de 75-åringar som har ett gott minne från de vars minne långsamt börjar suddas ut i kanterna?

Under nästan trettio år har forskare följt omkring femtusen personer i Sverige för att besvara dessa frågor. Boken, Det åldrande minnet, är en unik sammanställning av de upptäckter man har gjort. Lars Nyberg, en av tre författare till boken benar ut vilka faktorer som är mer avgörande än andra för minnets utveckling överlivsspannet. Han förklarar neurovetenskapen bakom ett gott minne, vilka specifika livsstilsfaktorer som spelar mer roll än andra och avslöjar varför genetik inte är allt.

Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå universitet, har tillsammans med Lars-Göran Nilsson, professor emeritus vid Stockholms universitet, och journalisten Peter Letmark skrivit boken ”Det åldrande minnet”.

Observera, ny lokal

Observera tiden!

Tid och plats Fredag 10 februari kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Lars Nyberg Umeå universitet
Ansvarig hos SUS Ann Ahlenius, 073-067 88 43
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 9 februari

17 februari (fredag)

Musikkafé med Maria Garlöv Thorsell

Foto: Lis Jacobi

Foto: Lia Jacobi

Maria Garlöv Thorsell har studerat flöjt vid Malmö musikhögskola samt vid Berliozkonservatoriet i Paris.  Sedan 1991 är hon anställd som flöjtist i Nordiska Kammarorkestern. Dessförinnan har hon bland annat arbetat med Ensemble Internationale de Paris och Kammarensemble Cologne, Köln.

Tid och plats Fredag 17 februari kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Maria Garlöv Thorsell
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070 – 398 75 00
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 16 februari

3 mars (fredag)

E-hälsa, förr, nu och i framtiden

Aldrig har världenstaffan-gullsby varit mer uppkopplad än nu. Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen har lett till nya tjänster, produkter och samarbeten som tidigare inte varit möjliga.

Även hälso- och sjukvården påverkas av denna utveckling. E-hälsa som begrepp försöker beskriva digitaliseringens möjligheter i hälso- och sjukvården. Det handlar inte bara om tekniska tillämpningar, det handlar också om förändrade förväntningar, beteenden och värderingar.

Föreläsningen gräver djupare i vad e-hälsa egentligen är, hur utvecklingen har sett ut och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

Om detta föreläser Staffan Gullsby. Han är röntgenläkare, civilekonom, logistikingenjör och författare och har arbetat med digitaliseringsfrågor inom sjukvården sedan nittiotalet. Staffan Gullsby har lång erfarenhet från sjukvårdens verkstadsgolv såväl som från dess ledande funktioner och är otåligt nyfiken på allt som kan göras enklare och bättre.

Tid och plats Fredag 3 mars kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Staffan Gullsby
Ansvarig hos SUS Lars Brandhammar, 070-524 11 24
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 2 mars

24 mars (fredag)

Uppkopplade rullstolar och smarta appar

tomas-stenlundDigitaliseringen revolutionerar en mängd branscher – inte minst den medicintekniska. Smarta, digitala produkter behövs för att möta behoven hos de som trots sjukdom och funktionsnedsättning vill leva aktiva liv. Men hur ser framtidens digitala verktyg för funktionsnedsatta ut?

Tomas Stenlund jobbar med utvecklingen av nya produkter inom mjukvara och elektronik på Permobil i Timrå. Den 23 mars gästar han Senioruniversitetet och berättar mer om digital innovation, smarta appar och rullstolar uppkopplade mot internet.

I Sverige är Permobil synonymt med elrullstol, men i våras lanserades företagets första digitala tjänst. En expansion har också gjorts till manuella rullstolar och sitslösningar genom förvärvet av två amerikanska företag – Tilite och Roho. Permobil grundades 1967 i Timrå och har idag fler än 1 400 anställda. Företagets produkter säljs i cirka 70 länder.

Tid och plats Fredag 24 mars kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Tomas Stenlund, Permobil
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070398 75 00
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 23 mars

21 april (fredag)

Fem gubbar på äventyr i världen

per-nord-21-april

Frilansjournalisten och f.d. medarbetaren på Sveriges Radio i Sundsvall, Pär Nord, berättar om hur han tillsammans med fyra andra män i mogen ålder reser runt i världen på ett annorlunda sätt under mottot Löses På Plats.

De tar första bästa buss eller tåg och får se var de hamnar.

Följ med till bl.a. Peru, Kirgizistan, Rumänien, Indien, Tadzjikistan och Albanien. Självklart också till deras skolhem och hälsoklinik i nordvästra Nepal.

Pärs bok ”Löses På Plats – män reser tillsammans” finns att köpa. Alla pengar går till gubbarnas verksamhet i Nepal.

 

Tid och plats Fredag 21 april kl 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Pär Nord
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 20 april

5 maj (fredag)

Digitalisering av saker (IoT) – nyckeln till hållbarhet

mattias-onilsInom forskningen har Internet of Things (IoT) länge varit en vision, men på sista tiden har detta begrepp nått ut till vanligt folk genom ett brett medialt intresse. Orsakerna till det stora intresset är många, allt från att tekniken börjar bli mogen och att det finns en marknadsvilja att koppla upp fler saker och människor.

Föreläsningen visar vad Internet of Things faktiskt är, vad som gör det möjligt och vilka utmaningar som fortfarande finns, innan vi kan se detta överallt. Visioner inom Smarta Städer, digitaliseringsagendor och Industri 4.0 visar att IoT faktiskt kan vara en av lösningarna till att både industri och samhället i framtiden blir mycket mer hållbara. Marknadspotentialen inom IoT är enorm och någonstans finns idéerna som kan ligga till grund för ett nytt Google eller Facebook.

Mattias O’Nils är sedan 2006 professor i inbyggda datorsystem vid Mittuniversitetet. Han leder forskningscentret Sensible Things that Communicate med 80 forskare, som har ett fokus inom teknik som möjliggör Internet of Things.

Tid och plats Fredag 5 maj kl. 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Professor Mattias O’Nils vid Mittuniversitetet
Ansvarig hos SUS Lars Brandhammar, 070-524 11 24
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 4 maj

19 maj (fredag)

Bellman som ni aldrig hört det förr!

lena-lovdahlLena Lövdahl blandar den gustavianska tidens upplysning, förfining och koketteri med frustande livsglädje, hejdlös galghumor och dödens obeveklighet. Allt till ackompanjemang av en klangfull, dubbelsträngad mandola, ett instrument som är ganska likt det Bellman själv spelade på.

Föreställningen rör sig med tvära kast mellan det vackra och det burleska, mellan glädje och sorg. Låt er betagas av 1700-talets Stockholm med dofter, smaker, förälskelser och slagsmål!

Det är Bellman som ni aldrig hört det förr!

Tid och plats Fredag 19 maj kl 10:00 – 11:30 på Café Piccolo
Föreläsare Lena Lövdahl
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070 – 398 75 00
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 18 maj