Föreläsningar


Hösten 2017

Bokning och betalning

För alla föreläsningar som äger rum i Pingstkyrkan är avgiften 50 kr och ingen bokning eller betalning i förväg är nödvändig, men önskvärd för att minimera kontanthanteringen.

För fredagskaféer och alla övriga evenemang gäller obligatorisk bokning och betalning i förväg eftersom lokalerna har begränsat antal platser. För ytterligare information, se avsnitten Medlemskap respektive Hur man deltar under menyvalet Föreningsfakta.

Medlemmar som saknar dator och inte har något e-postombud är välkomna att kontakta respektive evenemangsansvarig för bokning och information.

 


 

7 September (torsdag)

Erdogans “nya Turkiet” – Baklänges in i framtiden

Foto: Roland Linell

Foto: Roland Linell

Turkiets historia bokTurkiet har under lång tid försökt närma sig Europa och även bli accepterat som EU-medlem. Den senaste tidens utveckling i landet, och i regionen, har medfört en alltmer högljudd Europakritik och EU-fientlighet.

Ingmar Karlsson har arbetat som diplomat i Istanbul 2001 – 2008. I sin föreläsning ger han den historiska bakgrunden till dagens allvarliga situation i Turkiet och president Erdogans politik.


Ingmar Karlsson
är ambassadör och författare. Har bland annat erhållit Småland Akademis Dag Hammarskjöldspris och Sydsvenska Dagbladets Europapris. 2012 fick han Natur&Kulturs Johan Hanssonpris för boken Bruden är vacker men har redan en man. För sitt författarskap har han även erhållit två hedersdoktorat och tilldelats Vitterhetsakademins pris för “ett inkännande författarskap som vidgat våra kunskaper om Europas och Mellanösterns folk och kulturer”.

Tid och plats Torsdag 7 september kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Ingmar Karlsson
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 6 september

 


 

19 oktober (torsdag)

Observera! Nytt datum

Svenska svindlare och fuskare

Fredrik KullbergFredrik Kullberg bokenFörfattaren och journalisten Fredrik Kullberg berättar om sin bok Svenska svindlare och fuskare (Ordalaget), och om lurendrejeriets och de falska förespeglingarnas historia i Sverige från vikingatiden och framåt.

Varför gjorde sig den begåvade revycharmören Johnny Bode, som tonsatte Nils Ferlins omtyckta dikter, så fullständigt omöjlig i det svenska artistlivet genom sina ständiga bluffhistorier?

Hur gick det till när hårfrisörskan i Malmö lurade byxorna (bokstavligen) av stadens societet under den påhittade identiteten Carmencita Capelane på 1970-talet?

Vem var den pratglade ”svindlarprästen” John Tejpar som höll hov i sin villa i Växjö och var nära att lura katolska kyrkan i Sverige på svindlande belopp?

Om detta och mer därtill handlar Fredrik Kullbergs föreläsning. Välkommen till en eftermiddag i fuskets och de stora och små lögnernas tecken!

Tid och plats Torsdag 19 oktober kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Fredrik Kullberg
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 18 oktober

 


 

26 september (tisdag)

Synen hos äldre

Annelie HamrinSynen är ett av våra viktigaste sinnen. Ögat samlar in ljus som sedan tolkas av hjärnan.

De flesta ögonsjukdomar är kopplade till åldern. Den allra vanligaste sjukdomen är gråstarr och så är det i hela världen. En operation mot gråstarr hör till de mest frekventa kirurgiska ingreppen. Själva operationen tar vanligtvis bara 15 minuter.

Andra vanliga ögonsjukdomar är glaukom och skador på gula fläcken. Glaukom brukar också kallas grön starr och är en sjukdom som skadar synnerven, ofta i kombination med högt tryck. Denna förändring kan bara bromsas men inte upphävas. Förändringar i gula fläcken (maccula) finns hos 25 procent av befolkningen över 70 år. Kan ibland bromsas. Diabetes påverkar cirkulationen i näthinnan och ledde tidigare till blindhet men kan i dag ofta botas med laser. En annan näthinnesjukdom är avlossning som också kan avhjälpas i dag, Problem med ögonlock och tårvägar samt brytningsfel förekommer däremot i alla åldrar.

På senare år har det skett en tydlig förändring mot tidigare diagnostisering av ögonsjukdomar, detta ofta med hjälp av förbättrad teknisk utrustning samt möjlighet till digitala foton. Annelie Hamrin, som är överläkare på ögonkliniken vid Sundsvalls sjukhus, berättar för Senioruniversitetet om de åldersrelaterade ögonsjukdomarna samt om hur utredning och behandling har förändrats under senare år.

Tid och plats Tisdag 26 september 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Annelie Hamrin, överläkare
Ansvarig hos SUS Anders Forsslund, 070-602 41 82
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 25 september

 


 

10 oktober  (tisdag)

Svensk försvarspolitik och ryska trollfabriker

Patrik Oksanen 2Ryska plan som agerar mer aggressivt över Östersjön, krisen i Ukraina, en ökad Natonärvaro i de baltiska länderna – och oklara signaler från USA:s president.

Säkerhetsläget har skärpts i Europa under det senaste året. Förutom de rent militära hoten så står frågan om informationskrig och rysk inblandning i andra länders valprocedurer i fokus. Samtidigt sker en omprövning av den svenska säkerhetspolitiken med krav på högre försvarsanslag och återinförandet av värnplikten.

Patrik Oksanen är politisk redaktör vid Hudiksvalls Tidning. Han har tidigare bland annat arbetat som regional EU-korrespondent för Sveriges Television samt arbetat vid Mittnytt. Oksanen är en flitig debattör i försvars- och säkerhetspolitiska frågor och utsågs i våras till Årets ledarskribent av Dagens Opinion. Han driver podcasten PODD 72 som behandlar krisberedskap.

Tid och plats Tisdag 10 oktober kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Patrik Oksanen
Ansvarig hos SUS Kjell Carnbro, 070-665 69 49
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 9 oktober

 


 

13 oktober (fredag)

Åldrandet efter 45 års ålder 

VictorBjörk

Den sista människan som med säkerhet var född på 1800-talet avled den senaste påsken. Det var Emma Morano från Verbania i Italien. Vid frånfället var hon 117 år gammal och har själv förklarat sin höga ålder med att hon hade en diet med bland annat två råa ägg per dag. Hon trodde också att frånvaron av man och barn hade påverkat hennes livslängd.

Den nu äldsta personen är Violet Brown på Jamaica som är född i mars år 1900. Även om antalet 100-åringar har ökat påtagligt är det ytterst få personer som blir 117 år. Av de personer som föds i dag tror man många kommer att leva längre än vad man gjort i tidigare generationer.

Yngre äldre (70 – 80 år) drabbas ofta av hjärtinfarkt och cancer medan de riktigt gamla (100+) ofta lider av svagt immunförsvar som lätt leder till lunginflammation och liknande allvarliga tillstånd.

Åldrandet är inte förprogrammerat i kroppen på samma sätt som utbytet av mjölktänder eller puberteten. Det kan mera liknas med vad som händer med en gammal bil, den börjar rosta.

Victor Björk, som har sina rötter i Sundsvall, studerar molekylär medicin i Uppsala och har kommit att särskilt intressera sig för åldrandets fenomen. Han har vid ett flertal tillfällen träffat Emma Morano i Italien och har medverkat vid arrangerandet av föreläsningar i ämnet såväl i Sverige som utomlands. Victor berättar för Senioruniversitetet om åldrandet utan att använda alltför många vetenskapliga termer.

Tid och plats Fredag 13 oktober 14.00 – 15.30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Victor Björk, molekylärbioteknolog
Ansvarig hos SUS Anders Forsslund, 070-602 41 82
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 12 oktober

 


 

23 oktober (måndag)

Medelpadskustens historia genom Timråglasögon

Gustaf Forsell

Senioruniversitetet fortsätter med sina historiska teman vad gäller vår lokalhistoria men nu ur ett Timråperspektiv.

 Det unika i att två stora norrlandsälvar, Indalsälven och Ljungan, mynnar ut i havet bara två mil från varandra vid Medelpadskusten, har satt sin prägel på handel, näringsliv och arbetsmarknad från forntid fram till i dag.

Gustaf Forsell författaren till boken ”Från stenyxa till hockeyklubba – Boken om Timrå”, kommer att visa bilder och ta oss med på en historisk resa som handlar om både samarbete och konkurrens genom Timråglasögon.

Gustaf har skrivit flera böcker bl.a. boken ”Östrand – Bygge i kristid” samt boken ”Runt norra halvklotet med ryggsäck” tillsammans med hustrun Anita Forsell.

Tid och plats Måndag 23 oktober kl. 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Gustaf Forsell
Ansvarig hos SUS Ann Ahlenius, 073-067 88 43
Avgift 100 kronor
Bokning  Obligatorisk bokning på Min Sida senast 22 oktober

 


 

31 oktober (tisdag)

Utan vett och vilja

Göran Fransson 1Dagens föreläsare är Göran Fransson, rättspsykiater och chef för rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Kliniken i Sundsvall sysselsätter cirka 200 personer och är avsedd för 100 patienter samt ytterligare ett 40-tal i öppen vård.

Hur kommer man som patient till en sådan klinik? Hur fungerar lagar och regler och hur hanterar man våldsamma personer utan att använda våld? Vad händer med den intagne? Dessa frågor får vi besvarade.

Det man blivit särskilt specialiserade på i Sundsvall är riskbedömning av patienter som visat våldsbeteende. I branschen har detta satt Sundsvall på kartan.

Göran har tidigare arbetat många år med riskbedömningar inom kriminalvården, där psykopater utgör en stor grupp. Han ger oss en del exempel på hur en psykopat tänker och fungerar. Detta kan vara intressant att kunna genomskåda när man har med sådana att göra.

Tid och plats 31 oktober kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Rättspsykiater Göran Fransson
Ansvarig hos SUS Anders Forsslund, 070-602 41 82
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 30 oktober

 


 

14 november (tisdag)

Det klassiska musiklivet i Sundsvall – en musikhistorisk resa

Stenstansdagarna

Sundsvall är idag känt för sina körer och sin kammarorkester. Rötterna har sitt ursprung under 1800-talet då olika ensembler, musikkapell och körer formerade sig i Sundsvall. Författaren Nils Johan Tjärnlund tar oss med tillbaka till en tid då musiklivet blomstrade. Musiken spelade en viktig roll i det borgerliga sällskapslivet, men också i de framväxande folkrörelserna, som väckelserörelsen och arbetarrörelsen. Nya scener för kultur och underhållning byggdes, däribland Stadshussalongen och Hotel Knaust.

Nils Johan Tjärnlund är författare och vetenskapsjournalist och har skrivit flera böcker om musik- och kulturlivet i Sundsvall, däribland Prometheus brinnande eld (2013) om Sundsvalls Orkesterförening, Vänskap och välgörenhet (2014) om Ordenssällskapet W:6 och Vi ses på Knaust – vid trappan (2016) om det legendariska hotellet. Böckerna finns att köpa signerade av författaren i anslutning till föreläsningen.

Denna föreläsning är öppen även för icke medlemmar!

Tid och plats Tisdag 14 november kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Nils Johan Tjärnlund
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 50 kronor för medlemmar och 100 kronor för icke medlemmar
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 13 november

 


 

20 november (måndag)

Finland 1809 – 1917,
från “svensk koloni” till självständig stat

Jan Samuelson

 

Professor Jan Samuelson kommer att beröra hur Finland uppstod som ett självstyrande storfurstendöme år 1809 och den fortsatta utvecklingen under 1800-talet. Han kommer också att ta upp de dramatiska händelserna under 1900-talets början och hur Finland så småningom blev en helt självständig stat.

Jan Samuelson är sedan 2016 professor i historia, vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han bor i Härnösand, är uppvuxen i Växjö och doktorerade i Lund.

 

 

Tid och plats Måndag 20 november kl. 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Jan Samuelson
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 19 november

 


 

8 december (fredag)

Möte med Sibelius

Göteborgs SymfonikerFinlands självständighetsdag firas den 6 december. I år är det 100 år sedan Finland förklarade sig självständigt från Ryssland. Vi uppmärksammar hundraårsdagen med ett föredrag om Finlands store tonsättare Sibelius. Sibelius räknas som en av Nordens främsta tonsättare och hade stor betydelse vid uppbyggnaden av den finska nationalkänslan vid förra sekelskiftet.

Som föreläsare har vi nöjet att välkomna Marco Feklistoff. Född i Finland. Utbildad musikvetare och tidigare frilanssaxofonist. Arbetade vid Sveriges Radio mellan åren 1996 – 2003, började som orkesterbibliotekarie för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, sen chef för Musikbiblioteket och det legendariska Grammofonarkivet. Verksam vid Norrlandsoperan mellan åren 2003 – 2015, först som orkesterchef och från 2012 som musik- och planeringschef. Nu verksam som planeringschef för Göteborgs Symfoniker. Intresset för Sibelius’ musik har funnits länge i livet och genom arbetet har han kommit just denna musik väldigt nära.
(Foto: Anna Hult)

Tid och plats Fredag 8 december kl. 10:00 – 12:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Marco Feklistoff
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070-398 75 00
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 7 december