Månadsföreläsningar


Våren 2016

Bokning och betalning

För månadsföreläsningar och extra föreläsningar som äger rum i Pingstkyrkan är avgiften 50 kr och ingen bokning eller betalning i förväg är nödvändig, men önskvärd för att minimera kontanthanteringen.

För fredagskaféer och alla övriga evenemang gäller obligatorisk bokning och betalning i förväg eftersom lokalerna har begränsat antal platser.

Medlemmar som saknar dator och inte har något e-postombud är välkomna att kontakta respektive evenemangsansvarig för bokning och information. För övriga uppgifter, se fakta under respektive evenemang.

 


 

19 januari (tisdag)

Finns det några lösningar på konflikterna i Mellersta Östern?

Mellan Östern Sven Hirdman

Dagens konflikter i Mellersta Östern har sin historiska bakgrund i upplösningen av det Osmanska riket och kolonialmakternas uppdelning av området. De förvärras av att de religiösa motsättningarna har förstärkts under senare år.

Den palestinsk-israeliska konflikten är särskilt svårlöst på grund av det palestinska territoriets litenhet. USA:s och Rysslands konkurrerande stormaktsintressen genom sina allierade i området samt kampen om oljeresurserna ökar spänningarna.

Den palestinsk-israeliska konflikten och motsättningarna mellan shia och sunni ter sig inte lösbara inom överskådlig tid. Omvärlden får sträva efter att söka begränsa skadeverkningarna.

Diplomaten Sven Hirdman har 50 års utrikespolitisk erfarenhet och har bl.a. varit ambassadör i Israel och i Moskva.

Tid och plats Tisdag 19 januari kl 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Sven Hirdman
Ansvarig hos SUS Britt-Marie Beijron, 070-661 16 51
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 18 januari

 


 

9 februari (tisdag)

Augustpriset – Är den svenska litteraturen värd att prisas?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priser är ett tilltagande fenomen i den litterära världen. I dag finns runt 200 större eller mindre priser. Skälet är enkelt; ett pris kan skapa tillfällig hype och ibland ändra färdriktningen för till exempel en enskild bok, eller en författare. Hur mår den svenska skönlitteraturen? Är den värd att prisas? Absolut! Kaj Schueler menar att den har ett djup och en bredd som imponerar.

Kaj Schueler är tidigare kulturchef och numera kulturskribent och kritiker i Svenska Dagbladet och har under de senaste två åren varit ordförande för den skönlitterära juryn för Augustpriset.

 

 

Tid och plats Tisdag 9 februari kl 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Kaj Schueler
Ansvarig hos SUS Leif Bolin 070-680 52 40
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 8 februari

 


 

19 maj (torsdag)

Dag Hammarskjöld

Vår föreläsare Henrik Hammargren har tyvärr fått förhinder den 8 mars. Vi har därför flyttat föreläsningen om Dag Hammarskjöld till torsdag den 19 maj kl. 14:00-15:30 i Pingstkyrkan.

Ni som redan är inbokade behöver inte göra någon ombokning. Om någon vill avboka ber vi er kontakta vår medlemsansvarige Bengt Almberg 070-347 77 81 eller någon annan i styrelsen. Vi ordnar med återbetalning av avgift eller registrering av tillgodohavande att användas vid kommande evenemang.

 

Dag Hammarskjöld Henrik HammargrenFöreläsningen kommer att ge en vid bild och betraktelse över Dag Hammarskjölds liv och gärningar.

Henrik Hammargren, verkställande direktör för Dag Hammarskjöld Foundation i Uppsala, kommer att ge ett axplock av allt som denna oerhört intressanta person hann med i sin livsgärning.

Som FN:s generalsekreterare under åren 1953 – 1961 var han engagerad i många viktiga världshändelser.

Never look down to test the ground before taking your next step;
only he who keeps his eye fixed on the far horizon will find the right road.”

Dag Hammarskjöld

Tid och plats Torsdag 19 maj kl 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Henrik Hammargren
Ansvarig hos SUS Lars Brandhammar, 070-524 11 24
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 18 maj

 


 

12 april (tisdag)

Povel Ramel och melodins epok

Povel Ramel BildPovel Ramel Johanna Broman Åkesson Povel Ramel var en av svensk underhållnings mest mångsidiga nyskapare under 1900-talet. Med en unik blandning av naiv prillighet och intellektuellt skarpsinne fångade han den svenska kulturen i sina parodier och pastischer. Samtidigt förmedlade han den tidlösa livsglädjens filosofi.

Fil dr Johanna Broman Åkesson som disputerat på avhandlingen Med Gårdagens Dörr på glänt – Povel Ramel och melodins epok berättar och spelar musikexempel från Povels långa karriär.

Denna föreläsning är öppen även för icke medlemmar

 

Tid och plats Tisdag 12 april kl 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Johanna Broman Åkesson
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 50 kronor för medlemmar, 100 kronor för icke medlemmar
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 11 april

 


 

17 maj (tisdag)

Den döende dandyn – Om konstsamlaren Fredrik Roos

Fredrik Roos Karin Grundberg-WolodarskiKarin Grundberg Wolodarski, civilekonom från Handelshögskolan
i Stockholm och journalist på Dagens Industri, föreläser om finansmannen och konstsamlaren Fredrik Roos som gjorde en karriär i den överhettade finansvärlden på 1980-talet.

Han byggde då snabbt upp en stor privat förmögenhet och en konstsamling. När han dog i aids 1991, 40 år gammal, efterlämnade han en konstsamling med c:a 2 000 verk men också skulder på 100 miljoner kronor.

 

 

Tid och plats Tisdag 17 maj kl 14:00-16:00 i Pingstkyrkan
Föreläsare Karin Grundberg Wolodarski
Ansvarig hos SUS Britt-Marie Beijron, 070-661 16 56
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 16 maj
Medlemmar i Sundsvalls Konstförening inbjuds också att delta till kostnad av 50 kronor per person. Anmälan görs till info@sus.org.se