Studieresa: Sala silvergruva, Sätra Brunn och Väsby Kungsgård


 

Drottning Christinas schakt i Sala silvergruva

Drottning Christinas schakt i Sala silvergruva

18 september (torsdag)

 Beskrivning

Enligt Karl IX var Sala silvergruva Riksens förnämsta Clenodium. Gruvan har varit i drift från 1400-talet fram till 1908. Sannolikt finns silver kvar på större djup, men ingen har vågat ta risken av att misslyckas med att nå denna silverskatt. Under 1500-1600 talen var gruvan rikets största inkomstkälla. Gruvan når mer än 300 meter djupt och har en sammanlagd längd på gruvgångarna som överstiger 20 kilometer. Som besökare i dag får man åka hiss ned till nivån 155 meter under markytan, där vattennivån i gruvan ligger för närvarande.

Som besöksgrupp får vi först en lunch och därefter en guidad tur nere i gruvan och även uppe på markytan. Besöket tar eftermiddagen i anspråk. Gruvan ligger strax utanför Sala, vars uppkomst som stad är starkt förknippat med gruvverksamheten.

Bussen fortsätter därefter en dryg mil mot sydväst till Sätra Brunn, ett gammalt brunnsvärdshus. Till Sätra Brunn har människor kommit i över 300 år för att må bra och så är det än i dag. Maten är väldigt viktig för Sätra Brunn. De satsar på bra råvaror – företrädesvis närodlade och ekologiska – och deras kockar lagar maten med både kärlek och skicklighet. Frukosten är KRAV-märkt och de bakar sitt bröd i eget bageri. Vi äter middag och sover över i rum som klassats med tre stjärnor. Vi har tillgång till tempererat bad (34°) och bastu. Nästa dag äter vi frukost och ger oss i väg vid 09-tiden.

På vår hemresa stannar vi i Sala för att besöka Väsby Kungsgård som hyst kungar och drottningar när de övervakat Sala silvergruva. Hit flyttade hela hovet när pesten härjade i Stockholm år 1710. Enligt sägnen fanns Kungsgården på Magnus Ladulås tid, i varje fall är det styrkt att den fanns på Gustav Vasas tid. I dag är Kungsgården ett välskött museum.

Efter detta besök i Kungsgården kommer det att bli tillfälle att titta på centrala Sala som har mycket av äldre bebyggelse kvar och samtidigt får resenärerna inta lunch på egen hand. På den fortsatta resan gör vi ett kaffestopp i Tärnsjö och får då samtidigt veta lite om hur man på Ina-gården arbetar med särskilt vårdkrävande patienter, som har psykiatriska funktionshinder, för att återanpassa dem till ett liv ute i samhället. Man har en helt unik behandlingsmetodik.

 

 Fakta

Tid Avresa onsdag 12/11, 07.45 från Sundsvalls Busstation, perrongerna vid Selångerån.
Hemkomst torsdag 13/11 tidig kväll.
Avgift 2 150 kronor, som inkluderar allt utom lunch på torsdagen och fika under resan.
Enkelrumstillägg 200 kr.
Ansvarig Anders Forsslund, se kontaktuppgifter på sidan Styrelse.
Bokning Senast den 11 oktober 2014 via Min sida, se beskrivning på sidan Hur man deltar.