404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
07 feb

Föreläsning 24 januari – Hjärnans kapacitet

Senioruniversitetets första föreläsning för vårterminen 2019 rörde hjärnans kapacitet och föreläsare var Nisse Simonsson, f.d. överläkare vid Östersunds sjukhus och känd föredragshållare och författare. Föreläsningen var mycket populär och man tvingades säga stopp för nya bokningar redan en vecka före föreläsningen. Mer än 400 personer kom för att höra föredraget. Nisse Simonsson trollband publiken under sin två timmar långa föreläsning där han blandade seriös information om hjärnans kapacitet med humoristiska betraktelser om livets vedermödor.

Några av hans besked var: Ett liv är normalt ca 30 000 dagar, vilket motsvarar 700 000 timmar. En tredjedel av timmarna sover vi bort. Vi tänker mellan 60 000 och 80 000 tankar per dag. Om vi har för negativa tankar mår vi dåligt. Det gäller att stimulera hjärnan och hålla den i form. Då minskar den inte i storlek. Hjärnan mår bra av att man läser böcker. Hjärnan är nyhetssökande, den är gjord för att lära sig nytt och anpassa sig till världen omkring oss. Hjärnan innehåller 100 miljarder celler kopplade till varandra med 10 000 kopplingar.

Det är fyra faktorer som påverkar vårt välbefinnande: maten, motion, sömn och stress. Om man ändrar sin livsstil behöver man inte ta mediciner i den omfattning som sker i dag.  Vi äter för mycket mediciner. T.ex. är kolesterolsänkande mediciner inte bra för minnet och musklerna. Dock behöver vi tillskott av D-vitamin.

Nisse Simonsson skickade också ett meddelande till dem som röker, trots alla undersökningar som visar hur skadligt det är. Han hänvisade till ett uttalande av Albert Einstein, som har sagt att det möjligen finns ett tak för intelligens medan dumheten inte har någon botten.

(C) SUS 2014