404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
11 maj

Månadsföreläsning april 2015

Göran Hägg        Göran Hägg Medici

Senioruniversitetets månadsföreläsning i april handlade om familjen Medici i Florens under renässansen. Författaren Göran Hägg berättade att han valt att skriva boken därför att det inte fanns någon bok på svenska om familjen Medici. Han bor en del av året i Pisa och behärskar italienska vilket underlättat faktainsamlandet. Numera behöver man inte resa runt till olika arkiv för att hitta information, utan man kan hitta allt på internet.

Familjen Medici var rikast i Florens.

  1. Man ägde hela näringslivet.
  2. Man satt inte så ofta i regeringen, men det behövdes inte. Ingen kunde fatta något politiskt beslut utan att fråga Medici.
  3. Man uppfann inkomstskatten, som gav staten intäkter, men man uppfann även skattefusket. Det säkraste sättet att tjäna pengar var att hantera andras pengar. Den stora förmögenheten skapades genom att man skötte kyrkans finanser där ett sinnrikt system med valutaväxling gav god utdelning.
  4. Man gynnade konstnärer och filosofer och man förvärvade också nästan all mark i Toscana.

Familjens bank gick i konkurs, och familjen fördrevs från Florens, men återkom efter att en i familjen blev vald till påve. Medicis starka ställning bestod sedan fram till slutet av 1600-talet.

(C) SUS 2014