Evenemang


Våren 2020

Eva Ollikainen
Litteratur 1
i skuggan av Nathan
Förbjuden kärlek
Glaciologi
Sjukhusens historia
Smarta samhällen
Italiensk konst
Filmmusikens historia
Litteratur 2
Ikonmåleri
Filmfestival på Filmstaden
Att locka till läsning
Jordbruk, mat och klimat
Sundsvalls Gitarrfestival
Jens Lind
Concerto Grosso
Litteratur 3
Karolina, en en kvinnornas förkämpe
Ahlberg, Ek, Roswall
Hebriderna
Njurunda kvinnokarta
IDA och Moms on fire
Jorden runt på 10 år
Korsettkriget


13 januari  (måndag) Möte med en chefsdirigent

Nyfiken på Eva Ollikainen?

Foto: Lia Jacobi

Eva Ollikainen är det senaste tillskottet till det ”finska dirigentundret” och en starkt stigande stjärna på den internationella dirigenthimlen. Från och med säsongen 2018-2019 är Eva Ollikainen chefsdirigent för Nordiska Kammarorkestern.

Ollikainen studerade för de legendariska dirigenterna Jorma Panula och Leif Segerstam vid Sibelius-Akademin, där hon även tog en master i pianospel. 2003 vann hon den internationella dirigenttävlingen i Jorma Panulas namn och kan definitivt räknas in i det ”finska dirigentundret”.

Eva Ollikainen är regelbunden gästdirigent hos nordiska orkestrar såsom Kungliga filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Själlands Symfoniorkester och Islands Symfoniorkester. Eva Ollikainen dirigerar återkommande på Semperoperan i Dresden och gästdirigerar även på Kungliga Operan i Stockholm samt Finska Nationaloperan. Från och med säsongen 2020/21 är hon också chefsdirigent och konstnärlig ledare för just Islands Symfoniorkester!

Vem är mer lämpad att samtala med och intervjua Eva än Lennart Åkermark? Lennart var under en lång period musikchef för Nordiska Kammarorkestern och har en bakgrund som fagottist. Det var dessutom just Lennart som på sin tid som musikchef anställde Eva.

Observera starttiden kl. 10:15 – Kulturmagasinet öppnar 10:00!

Tid och plats Måndag 13 januari kl. 10:15–12:00 på Kulturmagasinet
Medverkande Eva Ollikainen och Lennart Åkermark
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070-398 75 00
Avgift 100 kr
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 12 januari

5 februari (onsdag) Litteraturseminarium 1

Katarina Wennstam, Vargen – Ulrika Lif

I gränslandet mellan deckare och true crime med politiska förtecken rör sig Wennstams sjätte roman i serien om advokaten Shirin och mordutredaren Charlotta Lugn. Vargen kretsar kring mord på två kvinnor. Några aspekter att förslagsvis rikta blicken mot inför vårt seminariesamtal är mäns dödliga våld mot kvinnor som samhällsproblem, genusperspektiv på rättsapparatens praxis, uppbyggnaden av spänning samt gestaltningens trovärdighet i denna kriminalroman.
Ulrika Lif är universitetsadjunkt och doktorand i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.

Tid och plats Onsdag 5 februari kl. 9:30-12:00 i Nordstiernan på Kulturmagasinet
Föreläsare Ulrika Lif
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor inkl. kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 4 februari

6 februari (torsdag) Föreläsning

I skuggan av Nathan

Möt Omi Söderblom som är aktuell med boken ”I skuggan av Nathan”. Omi är barnbarnsbarn till Nathan Söderblom och delar i sin författardebut med sig av sin släkthistoria och tecknar ett gripande porträtt av sin farfar Helge Söderblom, Nathan och Anna Söderbloms äldste son.

Tid och plats Torsdag 6 februari kl. 14:00-16:00 i Stadshuset
Föreläsare Omi Söderblom
Ansvarig hos SUS Ingrid Wallin, 070-573 49 01
Avgift 80 kr
Bokning Obligatorisk på Min Sida senast 5 februari

Under en paus i föreläsningen finns möjlighet att köpa kaffe med bröd i anslutning till Fullmäktigesalen.


Under våren 2020 visar vi följande filmer på Filmstaden:
Förbjuden kärlek, dokumentär långfilm (2016) +
FUCK YOU, kortfilm (2018) den 12 februari.

FilmFestSundsvall 2020, 11 – 15 mars. En filmfestival.

IDA, spelfilm (2014) + Moms on fire, kortfilm (2016) den 29 april


12 februari (onsdag) Film på Filmstaden

Förbjuden kärlek

Dokumentärfilm från 2016 (82 min)
Regissör: Anders Wahlgren (född 1946)
Regissören Anders Wahlgren har gjort nästan etthundra dokumentär- och spelfilmer, t.ex ”Sigrid och Isaac”, om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grunewald. Den blev sedermera också en bok.

”Kom snart” var drottning Victorias sista ord till sitt livs kärlek, läkaren Axel Munthe. Utan honom hade hon dött redan som ung.

Axel Munthe var allas doktor på Capri. En Robin Hood som tog bra betalt av de rika för att gratis kunna hjälpa de fattiga.

Kronprinsessan Victorias äktenskap var olyckligt och hennes man, kronprins och senare kung Gustav V, drogs alltmer till män. Victoria behövde en läkare och sökte upp Axel på ön. De blev häftigt förälskade och inledde en hemlig kärlekshistoria som varade livet ut…

Foto: Folkets Bio

FUCK YOU

Kortfilm från 2018 (15 min)
Regissör: Anette Sidor (född 1985)
Anette Sidor
studerade filmregi på Dramatiska Institutet och jobbar nu mångfacetterat inom bild/text/ljud.

”Fuck you” är en alldeles aktuell, charmig, kortfilm om ung kärlek idag i Sverige.

Alice är tillsammans med den populära killen Johannes. Men hon får inte den plats hon vill ha. Under en utekväll med gänget tänjer hon verkligen på gränserna…

Foto: Folkets Bio

Tid och plats Onsdag 12 februari kl. 14:30-16:45 på Filmstaden
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26
Avgift 90 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 11 februari

18 februari (tisdag) Föreläsning

En resa till Sveriges mest intressanta glaciärer

Isarna i våra fjäll minskar allt snabbare i storlek pga mänsklig påverkan på klimatet. Den förändring som vi har upplevt under de senaste decennierna är av samma storleksordning som den som naturligt skedde för 100 år sedan när den Lilla Istiden släppte sitt grepp.

I föredraget kommer jag att visa hur det såg ut i fjällen för drygt 100 år sedan, hur det ser ut idag och hur det kan förväntas se ut om 100 år. Jag kommer även sätta förändringarna i ett globalt perspektiv med exempel från Alperna, Sydamerika och Polarområdena.

Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universitet. Han har arbetat i Arktis, Antarktis och Sydamerika. Genom hela sitt yrkesliv har han bedrivit vetenskaplig forskning kring våra svenska glaciärer och han hittar i högfjället som i sin egen ficka.

Per har under flera år varit föreståndare för Tarfala forskningsstation i Kebnekaisefjällen, och har deltagit i flera expeditioner till både Nord- och Sydpolen.

Tid och plats
Tisdag 18 februari kl. 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Per Holmlund
Ansvarig hos SUS Per Dahlqvist, 070-585 39 29
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 17 februari

20 februari (torsdag) Föreläsning

Sjukhusens historia – från hospital till modern specialiserad sjukvård

Det moderna sjukhusets historia är kort. Serafimerlasarettet i Stockholm öppnade 1752, Härnösand fick ett hospital redan 1680.

Fram till sekelskiftet 1900 var sjukhusen mest förvaringsplatser för farliga eller smittsamma patienter, huvudsakligen befolkade av fattigt folk, infektioner härjade och dödligheten var hög.

1800-talet medförde en stark utveckling inom biologi och undersökningsteknik, vilket ledde till att kirurgiska operationer började kunna utföras någorlunda säkert. Under denna tid byggdes också flera mentalsjukhus och i Härnösand byggdes ett ”dårhus” 1818. Ett antal sanatorier byggdes i början på 1900-talet.

Efter andra världskriget blev sjukhusvårdens expansion stark. Den hälso- och sjukvård, som de flesta nu anser vara självklar, har alltså en mycket kort historia. Den är uttryck för en högt driven biomedicinsk och socialmedicinsk utveckling i kombination med ett ambitiöst välfärdssamhälle. Den kombinationen är inte orubblig. För att slå vakt om den är en inblick i sjukvårdens historia av betydelse. Den historien hör till vårt kulturarv.

Stig Andersson är pensionerad distriktsläkare från Säffle och har disputerat på en avhandling om allmänläkare och depression. Har varit ledamot i landstingets etikgrupp i Värmland och redaktör för tidskriften Allmänmedicin. Han har även skrivit en imponerande bok En kamp för livet, som skildrar sjukvårdens utveckling från medeltid till nutid. Boken kommer att finnas till försäljning i samband med föreläsningen.

Tid och plats Torsdag 20 februari kl. 14:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Stig Andersson
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 19 februari

25 februari (tisdag) Föreläsning

Smarta och hållbara samhällen med ny teknik och digitala tvillingar

Den framtid som kan kännas avlägsen nu är i högsta grad närvarande och redan under utveckling. Just nu arbetar Sveriges tekniska konsultfirmor, fastighets- och stadsutvecklare samt olika entreprenörer med att ta fram lösningar för smarta och hållbara städer och samhällen. Tanken är att de ska vara fullspäckade med ny teknik och digitala hjälpmedel – allt med medborgarnas behov och intressen i fokus.

Just nu ritar arkitekter på det som ska vara en livfull och dynamisk ny stadsdel om ungefär 15 år. Det är installationskonsulter som jobbar med inomhusmiljön i ett nytt sjukhus, som planeras öppna för patienter om knappt fem år. Trafikingenjörer utreder en ny järnvägslinje som ska kunna ta emot sina första resenärer om tio år. Att ligga steget före är teknikkonsulternas jobb. Resultatet blir verkligt för de flesta av oss andra inom en snar framtid.

Rent konkret syftar allt arbete till att vi ska ha hållbara byggnader, en effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten samt bidra till nödvändiga klimatförbättringar.

I en nära framtid kommer vi alla också att kunna ta del av ”digitala tvillingar” av våra samhällen. De kommer inte bara att vara till hjälp under planerings- och projekteringsprocessen, utan även vara ett effektivt hjälpmedel i medborgardialogen och en hjälp i det vardagliga livet.

Peter Bolt jobbar idag som gruppchef och digital strateg på Sweco i Sundsvall. Peter kommer att presentera exempel från arbetet bakom kulisserna. Peter har mångårig erfarenhet av strategiskt arbete både i vårt land och utomlands.

Tid och plats Tisdag 25 februari kl. 14:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Peter Bolt
Ansvarig hos SUS Per Dahlqvist, 070-585 39 29
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 24 februari

27 februari (torsdag) Föreläsning

Italiensk konst

Ivar Tornéus är en mycket kunnig och uppskattad konstvetare. Han kommer att presentera italiensk konst. Det handlar om tro, makt, drömmar och skönhet i den italienska konsten.

Vi ser på konst av mästare från Siena, Florens och Rom från 1200-talet till idag.

Ivar Tornéus är f.d. universitetslektor i konstvetenskap, Umeå.

 

Tid och plats Torsdag 27 februari kl. 13:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Ivar Tornéus
Ansvarig hos SUS Britt-Marie Beijron, 070-661 16 56
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 26 februari

5 mars (torsdag) Föreläsning

Filmmusikens historia

Ett föredrag om både filmmusikens historia       
och de konstnärliga aspekterna kring att skapa
musik för filmer.

En exposé genom filmmusiken från de tidigaste filmerna, stumfilmens musik och till ljudfilmens genombrott. Med grunder i Wagners kompositionsteknik, där han beskriver ledmotiv, ser vi hur en kompositör av filmmusik arbetar. Vi möter både pionjärer som Max Steiner, Hitchcocks demonkompositör Bernard Herrman, den store John Williams och även moderna arvtagare som Howard Shore. Naturligtvis lyssnar vi lite extra på de odödliga sångerna i ”The great american songbook”; klassiker som ”As time goes by”, ”Somewhere over the rainbow” och ”White Christmas”. Dessutom lite om foley, de ljudeffekter som är viktiga i ett soundtrack.

Åke Dahlbäck är utbildad musiklärare och har under närmare 45 år tjänstgjort på både grundskolan och gymnasiet i Härnösand. Han har genom åren även skrivit en rad artiklar i musiktidskrifter. Han är kanske mest känd som pianist i Barfota Jazzmen men har också framträtt med allt från klassisk musik till dansband.

Åke har under ett antal säsonger haft närmare femtio välbesökta och uppskattade föreläsningar för Härnösands Pensionärsuniversitet.

 

Tid och plats Torsdag 5 mars kl. 14:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Åke Dahlbäck
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 4 mars

11 mars (onsdag) Litteraturseminarium 2

Stieg Larsson, Män som hatar kvinnor – Anders E Johansson

Mäns våld mot kvinnor står i centrum även i Stieg Larssons succéroman. Men här kopplas det till det fascistiska och nazistiska arv som åter dykt upp i vår samtid. Deckargenrens möjligheter att gestalta samhällsproblem har sedan länge utgjort en viktig aspekt av den svenska deckartradition som omfattar bland andra Ekman, Sjöwall/Wahlöö, Guillou och Mankell. Hur förvaltas den av Stieg Larsson?

Anders E Johansson är universitetslektor och docent i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.

Tid och plats Onsdag 11 mars kl. 9:30-12:00 i Nordstiernan på Kulturmagasinet
Föreläsare Anders E Johansson
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor inkl. kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 10 mars

12 mars (torsdag) Föreläsning

Vad är en ikonograf?

Det är en person som skriver ikoner.
Du läste rätt, man målar inte ikoner, utan man skriver dem.
Man kan ge ikonerna många epitet, varav ett är att de är teologi i bild. Det finns många fler sätt att se på och närma sig ikoner, vilket jag med glädje kommer att dela med mig av under föredraget.

Att upphöja ikonerna till teologi, betyder naturligtvis att man måste följa vissa givna regler. De allra första ikonerna kom till redan på 100- och 200-talen och man finner dem i katakomberna i Rom. Därefter har ikonografin naturligtvis utvecklats i olika länder och kulturer, men de är ändå väldigt lika varandra.

När jag först upptäckte ikoner, var jag inte speciellt imponerad. Det krävdes en hel del kunskap innan jag kunde uppskatta dem. Jag har nu skrivit ikoner i cirka 35 år, men med ganska långa avbrott emellanåt. Trots denna långa tid känner jag mig inte på långa vägar, färdigutbildad.

Ann Andersson

 

Tid och plats Torsdag 12 mars kl. 14:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Ann Andersson
Ansvarig hos SUS Ingrid Wallin, 070-573 49 01
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 11 mars

11–15 mars (onsdag – söndag) Filmfestival

11–15 mars 2020 äger tredje upplagan av Filmfest Sundsvall rum. Fem dagar fyllda av ny film från hela världen. Det blir fest, musik, prat och mingel!

Nu finns hela festivalprogrammet på www.filmfestsundsvall.se

 

De flesta filmer visas med engelsk text eller dialog, för mer information läs under respektive film på festivalens hemsida.

Festivalpasset hämtar du från och med den 11 mars i festivalens infodisk på Filmstaden, där du blir avprickad på en SUS-lista.

Som medlem i SUS köper du ett festivalpass för 100 kronor (ord. pris 220 kr). Det ger dig tillgång och fri entre till samtliga filmer och seminarier. Senioruniversitetet disponerar 50 st festivalpass.

Festivalpassen gäller i mån av plats på resp. film. Om du vill vara helt säker på en plats på en speciell film kan du redan från och med 22 februari förboka plats på visningar via Entré Sundsvall Köpmangatan 9 eller via www.filmfestsundsvall.se till en avgift på 15 kronor, per biljett. Ni som har köpt Festivalpass kommer att få information via mail om aktuell kod för förbokning.

Onsdag den 11 mars kl. 14:30 erbjuds SUS-medlemmar med festivalpass en förhandsvisning på Filmstaden:

Terapi i Tunisien (Arab Blues)
Spelfilm från 2019, svensk text.
Regissör: Manele Labidi Labbé

Vinnare av Publikens pris vid Venedigs filmfestival 2019!

Tid och plats Onsdag – söndag 11-15 mars på Filmstaden
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26 och Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 100 kronor för ett festivalpass
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 8 mars

Festivalpasset hämtar du från och med den 11 mars i festivalens infodisk på Filmstaden, där du blir avprickad på en SUS-lista.


17 mars (tisdag) Föreläsning

Att locka till läsning med hjälp av röda naglar

Ingalill Mosander kommer att berätta om sitt liv i böckernas värld. Hur hon som barn upptäckte bokens magi – att man bara genom att läsa bokstäver kunde förflytta sig till okända länder och andra spännande miljöer. Under sitt långa yrkesliv har hon träffat många av vår tids stora författare, läst tusentals böcker och gjort till sin livsuppgift att övertyga motsträviga medmänniskor om läslustens stora glädje och välsignelse. Böcker och läsning har dock fått konkurrens av Netflix, HBO och sociala media, som tar allt mer av vår tid. Dessutom använder 80 procent av svenska barn under 2 år paddor.

Hur ser bokens framtid ut? Det är en utveckling vi har all anledning att ta på allvar. Ingalill Mosander kommer också att ge aktuella boktips och en beskrivning av hur det känns att plötsligt befinna sig i den massmediala hetluften och slåss på barrikaderna mot sin högste chef.

Ingalill Mosander har en filosofie kandidatexamen. Hon har arbetat som journalist på Dagens Nyheter, Vestmanlands Läns Tidning, Bildjournalen, Veckojournalen och Expressen. Hon har skrivit återkommande bokkrönikor i Aftonbladet och varit regelbunden medarbetare och bokrecensent i SVT-programmet Go’kväll.

Tid och plats Tisdag 17 mars kl. 14:00-16:00 i Stadshuset
Föreläsare Ingalill Mosander
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 80 kronot
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 16 mars

Under en paus i föreläsningen finns möjlighet att köpa kaffe med bröd i anslutning till Fullmäktigesalen.


19 mars (torsdag) Föreläsning

Observera! Ny lokal – Kulturmagasinet

Jordbruk, mat och klimat

Foto: Jenny Svennas Gillner

Thomas Kätterer är professor i systemekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Hösten 2015 gav Thomas, för oss i SUS, en mycket uppskattad föreläsning benämnd ”den ekologiska drömmen”. Ett av hans konstateranden då var att ekologisk odling kräver mer mark än vid konventionell odling.

Vid dagens föreläsning kommer Thomas att översiktligt redovisa den senaste forskningen rörande ekologisk/konventionell produktion men lägga tyngdpunkten på hur olika brukningsmetoder påverkar klimatet.

Tid och plats Torsdag 19 mars kl. 14:00-15:30 på Kulturmagasinet
Föreläsare Thomas Kätterer
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070-398 75 00
Avgift 50 kr
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 18 mars

20 mars (fredag) Gitarrfestival

Sundsvalls Gitarrfestival firar 10 år
OBS! Nya artister – ny dag

Specialerbjudande för SUS-medlemmar:

SUS-medlemmar erbjuds rabatt till konserten fredag 20 mars på Sundsvalls Teater med The Gothenburg Combo 

. 

The Gothenburg Combo består av David Hansson och Thomas Hansy och har med sitt enastående musikaliska samspel, sitt rasande skickliga och originella gitarrspel, sina omväxlande och omtumlande konserter och sin ovanligt starka scennärvaro rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Med flertalet turnéer i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Europa bakom sig är The Gothenburg Combo idag en av Sveriges mest aktiva ensembler internationellt och nationellt.

Rabatterat pris 120 kr/person, obligatorisk bokning senast 14 mars, begränsat antal bokningar max 90 personer.

Entrébiljett med numrerad sittplats hämtas i teaterns foajé vid avprickning innan föreställningen.

Tid och plats Fredag 20 mars kl. 19:00 på Sundsvalls Teater
Medverkande The Gothenburg Combo
Ansvarig hos SUS Per Dahlqvist, 070-585 39 29
Avgift 120 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 14 mars

24 mars (tisdag) Föreläsning

Jens Lind – med passionen som drivkraft

Jens Lind är en person som får sin publik att lämna lokalen med en känsla av ”wow” – vilken resa vi fick vara med om!

Skratt, eftertanke och ibland en tår i ögat. Den röda tråden i Jens föredrag är lust och kreativitet. Han hämtar sina exempel från sina många år som filmare för SVT. Några av de mest minnesvärda reportagen och filmerna har kommit till när saker inte alls har gått som planerat.

Vi får vara med bakom kulisserna på olympiska spel och får njuta av möten med färgstarka stjärnor och blåbär. Vad ligger bakom de svindlande idrottsliga prestationerna? Hur berättar man om ögonblick som får hela världen att stanna upp? Jens berättar också om hur programmet Stopptid blev ett av SVT:s mest uppskattade långkörare och om bakgrunden till flera av hans prisade dokumentärfilmer. Jens har bevakat alla de största idrottsevenemangen och man behöver inte vara det minsta sportintresserad för att uppskatta hans föreläsningar.

Jens Lind blev journalist i början på 1980-talet. Han började som reporter på Dagens Nyheter och Stockholms-Tidningen innan han hamnade på Sveriges Television. Jens var bara anställd i ett par år innan han sade upp sig och flyttade som frilans till Los Angeles. Efter några år i USA kom han hem men gav sig några år senare ut på en ny expedition. Han bodde ett år i Sydney inför de olympiska spelen 2000. Det senaste decenniet har han mestadels ägnat sig åt att producera dokumentärfilmer. Ett flertal har vunnit priser på internationella filmfestivaler. Några av hans mest uppskattade filmer är Solskensolympiaden, Sixten, Hockeyns historia och Leif GW – min klassresa.

I november 2019 vann Hockeyns historia första priset i kategorin “Documentary Team Sport” på den internationella sport- och filmfestivalen i Milano.

Tid och plats Tisdag 24 mars kl. 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Jens Lind
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 23 mars

27 mars (fredag) Musik

Makalösa Concerto Grosso och annan barockmusik


Denna barockeftermiddag inleds med ett musikföredrag med den välkände radioprofilen, barocknörden och Norrlandsälskaren Vassilis Bolonassos. Det blir tredje gången som vi i SUS får lyssna till denne älskvärde och oerhört kunnige person. Vassilis kommer att fördjupa sig i och förklara begreppet Concerto Grosso. Det är italienska och betyder ”Stor konsert”, Barocktidens makalösa musikform. En musikform som blev allt vanligare från 1600-talets andra hälft till 1700-talets mitt.

Efter måltid och samspråk i Pilgrimscenter samlas vi åter i Selångers kyrka för att lyssna på en konsert med Nordiska Kammarensemblen. Konserten blir en försmak av den konsert ”Barockens brytpunkter” som ensemblen kommer att framföra på lördagen i Tonhallen.  Vi får bland annat lyssna till:

  • Konsert i G-dur av Antonio Vivaldi
  • Sinfonia av JS Bach
  • Adagio och rondo av W A Mozart
  • Conserto Grosso, op 2 no 4 av Francesco Geminiani

Nordiska kammarensemblen leds av den välkände cembalisten och barockspecialisten Patrick Ayrton.

PROGRAM
16:00 – 17:30                Vassilis Bolonassos föreläser om Concerto Grosso
17:30 – 19:00                Måltid och samvaro i Pilgrimscenter
19:00 – ca 19:45           Konsert med Nordiska Kammarensemblen

Tid och plats Fredag 27 mars kl. 16:00-19:45 i Selånger kyrka
Föreläsare
Konsert
Vassilis Bolonassos
Nordiska Kammarensemblen med Patrik Ayrton
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070-398 75 00
Avgift 250 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 22 mars

1 april (onsdag) Litteraturseminarium 3

Leif GW Persson, Profitörerna
Sven Anders Johansson

Profitörerna som utkom 1979 är Leif GW Perssons andra roman, en uppföljare till debuten Grisfesten. Något som utmärker dessa kriminalromaner är att polisarbetet ställs i centrum. Inte i form av dramatiska biljakter eller våldsamma konfrontationer utan det gråa, tråkiga utredningsarbetet. Hur lyckas Persson skapa dramatik av detta? Vari består romanens kvalitet?

Sven Anders Johansson är professor och ämnesföreträdare i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.

Tid och plats Onsdag 1 april kl. 9:30-12:00 i Nordstiernan på Kulturmagasinet
Föreläsare Sven Anders Johansson
Ansvarig
hos SUS
Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor inkl. kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 31 mars

3 april (fredag) Föreläsning

Karolina, en kvinnornas förkämpe!

Jag blev drabbad av Karolina Widerström när jag kom in på namnet Widerström i en annan släktutredning. Drabbad blir man när man kommer närmare denna frontkvinna i 1900-talets början – Sveriges första kvinnliga läkare och vilken läkare sedan! Hon valde kvinnomedicin, som då verkligen behövde någon som inte backade inför den tidens fördomar och kvinnoförtryck.

Mycket har skrivits om henne och hon själv lever kvar på olika sätt – Kvinnohistoriska samlingar i Göteborg har hennes privata arkiv, ett ”Widerströmska huset” finns på Karolinska Institutets campus i Solna är gator i både Stockholm och Helsingborg uppkallade efter henne. Jag blev också drabbad som släktforskare eftersom hennes släktbakgrund hade många luckor som behövde fyllas igen. Av och till höll jag på med detta i 3 år vilket gav mig nya insikter i vad livet kunde bjuda de utanför det etablerade samhället (adel, präster, borgare), inte minst för unga kvinnor i 1700- och 1800-talets Sverige.

Om detta mitt äventyr med Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, vill jag berätta.

Gunnar Sundström. Född 1939 i Ö-vik. Tidigare yrkesverksam, huvudsakligen i Sundsvall, som läkare inom fysiologi och diagnostik. Pensionär sedan 2004 och sedan dess boende i Höör. Far och farfar var släktforskare, ett arv och en tradition som han burit vidare. Släktens rötter finns över stora delar av Sverige med tyngdpunkter i Mellannorrland och landskapen närmast söder om Mälaren. Allt är kartlagt även till vissa delar långt tillbaka i tiden, eftersom präster och adel finns bland anfäderna. Många släktmatriklar har det blivit och en del publicerat som nu i Släktforskarnas Årsbok 2019 om Karolina Widerström: ”Karolina Widerströms antavla – En släktforskares dröm eller mardröm?”.

 

Tid och plats Fredag 3 april kl. 14:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Gunnar Sundström
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 2 april

8 april (onsdag) Musikunderhållning

Ahlberg, Ek & Roswall


Ahlberg, Ek & Roswall har genom sitt bländande samspel och fantasifulla arrangemang gjort stor succé på flera folkmusikfestivaler och har stora framgångar runt om i världen.

Från Lappland i norr till Skåne i söder – och mittemellan i Medelpad – har de tre representanterna för vårt avlånga Sverige bakat ihop det till något eget men också traditionellt. Trion är influerade av allt från barock till pop med en stark känsla för melodi och sväng kryddat med en lekfull spelglädje.

Med femsträngad fiol, nyckelharpor och harpgitarr har trion en rejäl rytmik, energi och samspel. På programmet står skånska slängpolskor, triolpolskor från Medelpad och egna låtar. Under konserten berättar de både om sin musik, sig själva och om svensk folkmusik.

Ensemblen fick utmärkelsen ”Årets grupp 2016” på Folk- och Världsmusikgalan i Västerås och har turnerat över hela världen.

Emma Ahlberg-Ek kommer från Sundsvall och är uppvuxen inom folkmusiken. 2010 blev Emma riksspelman på Medelpadslåtar. Hon är också spelman i flera andra grupper, bl.a. i Ulrika Bodén band.

Daniel Ek är uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han är förutom musiker i olika konstellationer också verksam som gitarrpedagog i Sundsvalls Kulturskola.

Niklas Roswall kommer från Skåne men bor numera även han i Sundsvall. Han blev riksspelman redan 1992 och blev världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996.

Tid och plats Onsdag 8 april kl. 14:00-16:00 på Restaurang E-Street
Medverkande Ahlberg, Ek & Roswall
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 120 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 7 april

20 april (måndag) Föreläsning

Hebriderna – Skottlands spännande övärld

Foto: Ingmar Skogar

Förra året tog Ingmar Skogar med oss på en sagolik resa till Svalbard och berättade om dess fantastiska natur och visade sina makalösa bilder. I år går resan till Hebriderna.

Vi lämnar kajen i Oban på Skottlands västkust och seglar ut i en fantastisk arkipelag. Den lilla ön Iona med sin vita sandstrand lyser grön av saftigt gräs för alla betande får. Här finns den vackra klosterkyrkan Iona Abbey. Efter en klättring uppför sluttningen på ön Lunga hamnar man mitt bland lunnefåglar och toppskarvar. Längst ut i Yttre Hebriderna ligger ögruppen St Kilda. Här har bott människor i mer än 2 000 år. Ön övergavs dock 1930. Många husgrunder och enorma stengärdsgårdar är bevarade. Fåren betar och på stenrösena sitter stormfåglar. Ögruppen finns med på UNESCO:s världsarvslista. På ön Stat Lee häckar mer än 60 000 par havssulor.

Redan som barn var Ingmar intresserad av djur och natur, och började vid unga år med bildvisningar och föreläsningar detta. Under årens lopp har Ingmar producerat runt 90 olika bildspel och gjort omkring 10 000 framträdanden. Att han är en professionell föreläsare och en extremt duktig fotograf visade han med ackuratess vid förra årets föreläsning om Svalbard.

Tid och plats Måndag 20 april kl. 14:00-16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Ingmar Skogar
Ansvarig hos SUS Bosse Noborn, 070-398 75 00
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 19 april

23 april torsdag (Föreläsning)

Njurunda kvinnokarta

Under flera år har en grupp i Njurunda Hembygdsförening samlat material om intressanta kvinnor i Njurunda.

Det har nu blivit en bok som handlar om ett 70-tal avlidna kvinnor, vilka på olika sätt har bidragit till Njurundas historia. Den kan också användas som en guidebok för bil- och cykelutflykter i Njurunda.

Syftet med boken är att visa på kvinnors insatser i hemmet, yrkeslivet, föreningslivet, i konsten och i samhället.

På fotot syns de som arbetat med kvinnokartan – från vänster Ulrika Hådén, Margot Norman, Margareta Hultgren och Elsy Björk. (foto: Tord Lundgren).

Tid och plats Torsdag 23 april kl. 14:00-16:00 i Stadshuset
Föreläsare Ulrika Hådén, Margareta Hultgren och Elsy Björk
Ansvarig hos SUS Per Dahlqvist, 070-585 39 29
Avgift 80 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 22 april

29 april (onsdag) Film på Filmstaden

IDA

Spelfilm från 2014 (80 min)
Regissör: Pawel Pawliowski (född 1957)

Polsk regissör som större delen av sitt liv bott utomlands. Bl a läste han litteratur och filosofi vid Oxford University. IDA är hans första film i Polen. Filmen speglar hans egen barndom i ett kommunistiskt, antisemitiskt land.

IDA är en flicka som förlorat sina föräldrar under andra världskriget. Hon växer upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen.

Hon förbereder sig för ett liv som nunna, men abbedissan insisterar på att hon först ska ta kontakt med sin enda överlevande släkting.

Ida lär då känna domaren Wanda, en frigjord intellektuell kvinna…

”Varenda scen är ett konstverk” (SVT Kulturnyheterna)

Foto: Folkets Bio

Moms on fire

Kortfilm från 2016 (14 min)
Regissör: Joanna Rytel (född 1974)

Regissören är född i Polen men kom som barn till Sverige. Hon har blivit en stor publikfavorit på många filmfestivaler med sina frejdiga, provocerande kortfilmer!

Moms on fire är en animerad film som handlar om två höggravida mammor, som ligger i soffan och pratar. Barnen leker, katten tittar på och samtalet handlar om sex och oviljan inför moderskapet…

Foto: Folkets Bio

Tid och plats Onsdag 29 april kl. 14:30-16:45 på Filmstaden
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26
Avgift 90 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på på Min Sida senast 28 april

5 maj (tisdag) Föreläsning

Jorden runt på 10 år / 2020-2030

Vetenskapsjournalisten, dokumentärfilmaren och folkbildaren Dag Jonzon tar oss med på en resa i ord och bild från 1960-talets miljöuppvaknande till dagens engagemang för att förverkliga en hållbar framtid. På tio år ska allt möjligt och omöjligt hända enligt agendan som kallas Agenda 2030.

Bakgrund:
Den 25 september 2015 kom 193 regeringar överens om att göra 17 omöjliga saker, från att göra slut på fattigdomen och hungern till att skydda planeten och garantera välstånd för alla. För vart och ett av målen satte man upp specifika delmål, som alla måste vara uppfyllda senast 2030.

Tillsammans med fotografen Mark Edwards från Storbritannien och författaren Lloyd Timberlake från USA har Dag gjort en utställning som visar och reflekterar de globala målen.

Utställningen som kallas WHOLE EARTH – en medborgarguide till hållbara utvecklingsmål (och hur man räddar världen) är internationellt uppmärksammad och belönad.

Nu ger Dag Jonzon oss möjligheten att följa med på den resan – i vad han kallar ett HARD RAIN WALK & TALK.

Hard Rain Project är dokumentärfotografen Mark Edwards skapelse. Författaren och miljörådgivaren Lloyd Timberlake och miljöfilmaren Dag Jonzon samarbetar med världsberömda konstnärer och forskare för att levandegöra frågor kring hållbar utveckling.

Tid och plats
Tisdag 5 maj kl. 14:00 – 16:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Dag Jonzon
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 4 maj

14 maj (torsdag) Föreläsning

Korsettkriget – ett avslutat kapitel eller i ny skepnad?

Det moderna samhällets framväxt i slutet av 1800-talet präglades av olika reformrörelser. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten och i februari 1885 förklarade en grupp borgerliga kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget. Det blev uppstarten på en trettioårig kamp mot trånga snörliv, tunga turnyrer och långa släp. Utifrån sin bok Korsettkriget skildrar Henric Bagerius i ord, bild och handling några av försöken att ge kvinnor en lättare, ledigare och bekvämare klädsel.

Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till excellent lärare vid Örebro universitet. Hans forskning handlar framför allt om samspelet mellan politik, kropp och sexualitet från medeltid till modern tid. Han har ett starkt pedagogiskt engagemang och har tilldelats Örebro universitets pedagogiska pris för sina insatser som lärare.

Tid och plats Torsdag 14 maj kl. 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Henric Bagerius
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 13 maj