Övriga evenemang


Våren 2018


Senioruniversitetets Litteraturseminarier  våren 2018
Svenska moderna klassiker

Vårens seminarieserie tar upp verk som skulle kunna kallas klassiker. Hur man definierar en klassiker är naturligtvis en intressant fråga, som kommer att ventileras under seminarierna.

Fem författare från litet olika tidsskeden behandlas och diskuteras.

Deltagarna i serien förväntas ha läst de verk som tas upp. Seminarierna är fristående, varför deltagarna kan välja att delta i ett eller flera seminarier allt efter intresse.

Serien ges i samarbete med Mittuniversitetets avdelning för litteraturvetenskap.


31 Januari (onsdag) Litteraturseminarium 1

Maria Gripes böcker om Elvis

Litteratur Anders S Johansson Litt 1Etiketten ”modern klassiker” används kanske lite för ofta, men att sätta den på Maria Gripes böcker om den unge pojken Elvis framstår som alltmer befogat. Den första boken i serien, Elvis Karlsson, utkom 1972, och den femte och sista, Bara Elvis, 1979. På så vis är böckerna inte bara ett stycke omtyckt barnlitteratur, utan också en bild av svenskt 1970-tal, förmedlat genom en pojkes ögon. Böckerna tar sig an de allra största frågorna – ensamhet, död, skilsmässa, kärlek, vuxenblivande. Inte minst Elvis relation till sin farfar är viktig i det avseendet: det är som om Elvis och farfar kan mötas för att de står på varsin sida om vuxenvärlden. Läs gärna Den ”riktiga” Elvis inför seminariet.

Anders S Johansson är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Han har forskat om allt ifrån ondska och kärlek till Bruce Springsteen och Lars Norén. Han medverkar även sporadiskt på Aftonbladets kultursida.

Tid och plats Onsdag 31 januari kl. 9:30 – 12:00 i Kyrkans Hus
Seminarieledare Anders S Johansson
Ansvarig hos  SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor, inkl kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 30 januari

7 februari (onsdag) Litteraturseminarium 2

Carl Jonas Love Almqvist – Det går an

Litteratur-Anna-Karin Johansson Litt2När romanen Det går an gavs ut första gången, 1839, väckte den starka reaktioner. De tankar om kvinnans ställning och rättigheter och (inte minst) om äktenskapet, vilka den gav uttryck för, var radikala och beskrevs som omoraliska, onaturliga och alltför utopiska. Det går an har sedan dess utgivits i många upplagor och är fortfarande en läst och uppskattad berättelse. Vad kan den säga oss idag? Seminariet kommer att kretsa kring denna fråga, men också kring estetiska perspektiv på romanen.

Anna-Karin Jonasson är universitetsadjunkt vid Mittuniversitetet och doktorand vid Åbo Akademi. Forskar kring ekokritik och skriver på en avhandling om Kerstin Ekmans trilogi Vargskinnet.

Tid och plats Onsdag 7  februari kl. 9:30 – 12:00 i Kyrkans Hus
Seminarieledare Anna-Karin Jonasson
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor, inkl kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 6 februari

21 februari (onsdag) Litteraturseminarium 3

Birgitta Trotzig – Dykungens dotter

Litteratur Anders O Johansson Litt 3Birgitta Trotzig är en av de mest inflytelserika författarna i sin generation (debuterade 1951 med novellsamlingen Ur de älskandes liv). Tillsammans med bland andra Sara Lidman kom hon, efter fyrtiotalisternas introduktion av modernismen, att förvandla denna internationella strömnings former och språk till ett instrument för att gestalta det allra mest konkreta och kroppsliga, existentiella och politiska i att försöka (över)leva, dag för dag, i en svensk vardag. I Dykungens dotter (1985, finns även i pocketutgåva) förenas modernismens och katolicismens tanketraditioner, skuld, skam och H.C. Andersen med den skånska potatisåkern, i ett poetiskt språk utan dess like.

Anders O Johansson är universitetslektor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet. Hans forskningsområden är modern och samtida poesi, Ludvig Nordström samt genus i litteraturen.

Tid och plats Onsdag 21 februari kl. 9:30 – 12:00 i Kyrkans Hus
Semnarieledare Anders O Johansson
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor, inkl kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning  på Min Sida senast 20 februari

7 mars (onsdag) Litteraturseminarium 4

Kerstin Thorvall – Det mest förbjudna

Litteratur Peter Degerman Litt 4Kerstin Thorvalls roman kom ut första gången 1976 och blev en omedelbar succé. Den är ett exempel på det som under 70-talet kallades ”bekännelselitteratur” och som numera går under beteckningen ”autofiktion”. Dess ogarderade skildring av kvinnlig sexualitet som stark drivkraft – starkare än de traditionellt kodade moderskänslorna – var kontroversiell på sin tid, men är kanske än mer utmanande i dagens prestationsinriktade samhälle. Här har vi att göra med en skildring av en kvinna som i varje läge sätter sin lust framför plikt.

Peter Degerman är universitetslektor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet. Hans forskningsområden är litteraturdidaktik, ekokritik och nordisk lyrik.

Tid och plats Onsdag 7 mars kl. 9:30 – 12:00 i Kyrkans Hus
Seminarieledare Peter Degerman
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor inkl kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 6 mars

21 mars (onsdag) Litteraturseminarium 5

Hjalmar Söderberg – Den allvarsamma leken

Litteratur Eva N Litt 5Hjalmar Söderbergs roman utkom 1912 och har sedan dess tryckts i många upplagor och filmatiserats tre gånger – nu senast 2016.  Men är kärlekens villkor allmängiltiga eller tidsbundna? Är Arvids och Lydias känslor relevanta i vår tid? 1973 utkom Gun-Britt Sundströms För Lydia, som beskriver handlingen ur kvinnans perspektiv och förflyttad till 70-talet. Läs gärna den också! Vems perspektiv identifierar vi oss med idag, och hur skulle en nutidsversion av historien kunna gestalta sig?

Eva Nordlinder är universitetslektor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet med barn- och ungdomslitteratur som specialitet.

Tid och plats Onsdag 21 mars  kl. 9:30 – 12:00 i Kyrkans Hus
Seminarieledare Eva Nordlinder
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor inkl kaffe med bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast  20 mars

22 maj (tisdag) Bussresa

Kulturutflykt utmed Indalsälven

Kulturutflykt 22 maj     

Program 

Buss avgår från busstationen vid Navet, Sundsvall. Er guide, Anders Wästfelt, lotsar er fram genom dalgångens spännande historia. Vi gör stopp i Selånger, Indal och Liden.

I Liden möter Berit Wästfelt upp och serverar en härlig vårlunch. Efter lunchen blir det guidning av Wästergården och dess trädgård, Lidens medeltida kyrka och en tur till Vättaberget för att njuta av dalgångens spröda grönska.

Innan återfärden till Sundsvall dukar vi upp fika på Wästergården.

Kulturutflykt 22 maj (2)

Tid och plats Tisdag 22 maj, avresa från Navet kl. 9:00
Hemkomst Till Navet ca: kl. 17:00
Ansvarig hos SUS Ingegerd Åhsgren, 070-391 77 95
Avgift 350 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 15maj

1 februari (torsdag)  Musikunderhållning

Ahlberg, Ek & Roswall

Ahlberg Ek RoswallAhlberg, Ek och Roswall har med sitt bländande samspel och sina fantasifulla arrangemang gjort stor succé på flera av de största folkmusikfestivalerna.

Sundsvallstrion har haft stora framgångar runt om i världen med bland annat en turné till Japan i oktober. Deras musik kännetecknas av både pop- och barockinfluenser, av en klanglig bredd och ett oemotståndligt sväng.

Emma Ahlberg kommer från Sundsvall och är uppvuxen inom folkmusiken. Hon började tidigt spela fiol och är utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hon är också medlem i flera andra grupper, bl.a Ulrika Bodén band. 2010 blev Emma riksspelman på Medelpadslåtar.

Daniel Ek är uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han har studerat klassisk gitarr på Musikhögskolan i Piteå men har också ägnat sig åt renässansluta, elgitarr och svensk säckpipa. Daniel är förutom musiker i olika konstellationer också verksam som gitarrpedagog på Sundsvalls Kulturskola.

Niklas Roswall kommer från Skåne men bor numera även han i Sundsvall. Han spelade från början fiol men det blev snart nyckelharpa. Han studerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Även Niklas är verksam som folkmusiker i flera olika sammanhang.

(Restaurangen har öppet för Dagens Lunch till kl. 14:00)

Tid och plats Torsdag 1 februari 14:00 – 16:00 på  Restaurang E-Street
Medverkande Ahlberg, Ek & Roswall
Ansvarig hos SUS Björn Barkå, 070-319 23 05
Avgift 100 kronor, inkluderar kaffe och bröd
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 31januari

Under våren 2018 visar vi följande filmer på Filmstaden:

Filmintro Filmstaden
Korparna, spelfilm från 2017 av Jens Assur
Smultronstället, spelfilm från 1957 av Ingmar Bergman
Karl Gerhard – revykungen, dokumentärfilm från 2016 av Astrid Ohlsén m.fl.


14 februari (onsdag) Film på Filmstaden

Möt fotografen och filmaren Jens Assur

Korparna (2017, 106 min)
Spelfilm

Jens Assur kommer ”hem” till Sundsvall och SUS och berättar om sitt arbeteVi ser – och samtalar om – hans långfilm ”Korparna”. Även ni som sett filmen: Se den igen tillsammans med regissören – på SUS´ seniorfilmstudio! 

Jens Assur (född 1970 i Jämtland) är uppvuxen i Sundsvall och började redan som tonåring (1986) som fotograf på Dagbladet. 1990 började sju dramatiska fotograf-år på Expressen – Somalia , Rwanda, forna Jugoslavien, Sydafrika…

Har vunnit: ”Årets pressfotograf, ”Årets nyhetsbild”.

Efter 1997 har han självständigt gjort en mängd fördjupande, konstnärliga fotografi- och filmprojekt. (Han)…”vill väcka samhällsdebatt och engagemang kring vår samtid, i Sverige och resten av världen.”

31 års yrkesliv har gett storslagna utställnings- och bokprojekt som: Och himlen därovan, Hunger och Africa is a great country – och filmer som:  Den sista hunden i Rwanda och Hot Nasty Teen.

”Överlägset säker debut”. ”Stundtals skrämmande skönhet”. Jens Assur fick starka lovord efter filmfestivalen i Toronto.

Korparna Reine B 2 affishKorparna bygger på Tomas Bannerhedens Augustprisade roman från 2011.

Bonden Agne – fantastiskt spelad av Reine Brynolfsson – har tappat livsgnistan pga hårt arbete och pliktkänsla. ”Här blir vi aldrig klara”, förklarar Agne när familjen ber om en ledig dag.

Tid och plats Onsdag 14 februari kl. 14:30 – 17:00 på Filmstaden
Föreläsare Jens Assur
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26
Avgift 80 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 13 februari

7 mars (onsdag) Film på Filmstaden

Jubileumsåret 2018  – Ingmar Bergman 100 år

NPD767 Bergman, IngmarSmultronstället
Spelfilm från 1957 (91 min)
Regissör: Ingmar Bergman (även manus)
(Regiassistent: Gösta Ekman, 18 år)
Skådespelare: Victor Sjöström, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand, Bibi Andersson

Smultronstället är en av Ingmar Bergmans verkliga filmpärlor!

Filmen är en road-movie.

Den 78-årige läkaren och professorn Isak Borg (Victor Sjöström i sin sista roll) ska promoveras till jubeldoktor i Lund. Han kör sin egen bil från Stockholm till Lund tillsammans med sin svärdotter (Ingrid Thulin).

Under bilresan stannar de bl a vid hans barndomshem och han anfäktas av minnen och drömmar.

Professor Borg har visserligen en lyckad karriär bakom sig, men privatlivet har präglats av många tillkortakommanden. Han har varit pedantisk och auktoritär – en man med ”principer”…

Så bilresan blir också en inre resa, där han ifrågasätter sina livsval.

Ingmar Bergman iscensätter dessa resor med ömhet och humor – ett briljant och underhållande bergmanskt drama!

Smultronstället

Tid och plats Onsdag 7 mars kl. 14:30 – 16:45 på Filmstaden
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26
Avgift 80 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 6 mars

28 mars (onsdag) Film på Filmstaden

Karl Gerhard – revykungen

Dokumentärfilm från 2016 (56 min)
Av Astrid Ohlsén, Håkan Pieniowski och Lasse Summanen

Astrid Ohlsén (född 1948) medverkar vid filmvisningen och berättar om sitt arbete som producent och manusförfattare till filmen.

Hon har regisserat, producerat och skrivit manus till en mängd filmer för SVT.

Bl a regisserade hon ”Den besynnerlige bankiren”, som handlar om finansmannen och konstmecenaten Ernest Thiel – en film som vi visat på SUS.

Andra uppskattade filmer som hon regisserat: ”Eugen – den röde prinsen”, ”Elsie, Nancy och framgången”, ”Gunstlingen – Gustav III:s favorit” och ”Fersen, kärleken och döden”.

Karl Gerhard (1891 – 1964) är revykungen och nestorn inom svenskt nöjesliv. Han var den förste att göra satir över nobless och monarki i Sverige. Hans revyer på 1920-talet banade väg för en typ av underhållning som i en ung demokrati mötte behovet av respektlöshet gentemot överhögheten.

Många minns Karl Gerhard för hans engagemang mot nazismen. Sveriges eftergiftspolitik under kriget raljerade han över i kupletten ”Den ökända hästen från Troja”.  Den förbjöds.

Efter kriget samarbetade han bl a med Povel Ramel och medverkade i två Knäppupp-turnéer. Hans sista stora revy var ”Ursäkta handsken” 1961, som regisserades av Tage Danielsson.

KARL GERHARDAstrid_Ohlsen

Tid och plats Onsdag 28 mars kl. 14:30 – 16:45 på Filmstaden
Föreläsare Astrid Ohlsén
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26
Avgift 80 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 27 mars