Föreläsningar


Våren 2017

Bokning och betalning

För alla föreläsningar som äger rum i Pingstkyrkan är avgiften 50 kr och ingen bokning eller betalning i förväg är nödvändig, men önskvärd för att minimera kontanthanteringen.

För fredagskaféer och alla övriga evenemang gäller obligatorisk bokning och betalning i förväg eftersom lokalerna har begränsat antal platser. För ytterligare information, se avsnitten Medlemskap respektive Hur man deltar under menyvalet Föreningsfakta.

Medlemmar som saknar dator och inte har något e-postombud är välkomna att kontakta respektive evenemangsansvarig för bokning och information.


17 januari (tisdag)

I huvudet på Putin

vera-efronVladimir Putin är formad under Sovjetunionen och fast besluten att återupprätta Ryssland som stormakt.

Om detta och mycket mera om Vladimir Putin kommer den välinitierade  Vera Efron att belysa i sitt föredrag ”I huvudet på Putin”.

“Förändringen av Ryssland kommer att ta tid och måste komma inifrån. Men omvärlden måste förstå att Vladimir Putin är beredd att driva sin vilja igenom med våld om så krävs”.

Det är därför hög tid att sluta spekulera och inse faktum: Vladimir Putin är en maktmänniska, fostrad under kalla kriget och har idag personlig kontroll över statsförvaltningen, militärapparaten, utrikeshandeln, det inhemska näringslivet samt all massmedia – både det tryckta och den elektroniska – i Ryssland. För svensk säkerhets- och utrikespolitik är det livsviktigt att veta vilka kort Vladimir Putin spelar ut. Och att han som förste statschef efter andra världskriget och kalla kriget inte heller dragit sig för att med militära maktmedel ändra Europas tidigare fastlagda gränser.

Vera Efron föddes i den sibiriska staden Novokuznetsk i Uralbergen 1959. Utbildad vid universitetet i Leningrad.  Kom till Sverige och fick permanent uppehållstillstånd 1989. Gett ut ett flertal böcker i Sverige, bland annat 5 böcker genom Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Många med ett mycket tydligt budskap om situationen i Ryssland.

Denna föreläsning är öppen även för icke medlemmar!

Tid och plats Tisdag 17 januari kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Vera Efron
Ansvarig hos SUS Lars Brandhammar 070-524 11 24
Avgift 50 kronor för medlemmar, 100 kronor för icke medlemmar
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast 16 januari

26 januari (torsdag)

Doping inom idrotten

ulf-naslund-dopingDet har alltid, och kommer alltid att finnas, idrottare som tar till otillåtna medel för att få stå i rampljuset en stund eller för att tjäna stora pengar. Hur agerar man inom idrottsrörelsen för att motverka detta problem?

Ulf Näslund är ordförande i Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västernorrland och är sedan 20 år antidopingansvarig i Svenska Cykelförbundet.

Denna föreläsning är inställd !

Tid och plats ————————
Föreläsare Ulf Näslund
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning ————————————————————————————–

14 februari (tisdag)

Nobelpriset i litteratur

Alfred Nobel testamenterade stora delar av sin enorma förmögenhet till en fond vars avkastning blev de s.k. Nobelprisen. Dessa skulle ges till ”dem som under det förlupna året hafva gjort menskligheten den största nyttan”.

Ett av de fem prisen gällde litteraturen och han angav ”Akademien i Stockholm” som den instans som skulle utse pristagaren. Man tolkade det som att han menade Svenska Akademien. Priset skulle ges åt ”den som inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”. Hur tolkas detta idag och hur går urvalet till? Om detta och mycket mer kommer föreläsningen att handla.

Per Wästberg är välkänd författare, kulturskribent och litteraturkritiker. Sedan 1997 ledamot i Svenska Akademien på stol 12. Tidigare chefredaktör och kulturredaktör på Dagens Nyheter. Han har givit ut ett 80-tal böcker.

Denna föreläsning är öppen även för icke medlemmar!

Tid och plats Tisdag 14 februari kl 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Per Wästberg
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 50 kronor för medlemmar, 100 kronor för icke medlemmar
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 13 februari

16 februari  (torsdag)

De oneutrala svenskarna

svenskar-i-krig-1945-2015lennartwestbergLennart Westberg är militärhistorisk skribent och kriminalinspektör från Sundsvall. Han är tillsammans med Lars Gyllenhaal författare till böckerna “Svenskar i krig 1914-1945” och “Svenskar i krig 1945-2015”. Han har gjort researchen till några av Hans Villius och Olle Hägers TV-program och författat ett större antal artiklar om andra världskriget, svensk underrättelsetjänst och om Förintelsen.

Lennart Westbergs föredrag “De oneutrala svenskarna” behandlar de 25 000 svenska frivilliga (utanför FN) i utländska väpnade konflikter under 100 år 1914-2015 och deras motiv.

Tid och plats Torsdag 16 februari kl 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Lennart Westberg
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 15 februari

7 mars (tisdag)

Ernest Thiel – Passion och pengar

OBSERVERA Programändring!

Vår föreläsare Lars Ragnar Forssberg har av hälsoskäl tvingats ställa in samtliga föreläsningar under våren.

Vi visar därför dokumentärfilmen Ernest Thiel – Den besynnerlige bankiren som ersättning för hans föreläsning. Filmregissören Astrid Ohlsén presenterar själv sin film på Kulturmagasinet. Hon berättar också mer om Ernest Thiel och inte minst om hans intressen i Norrland.

Ernest_Thiel_(1)Vid förra sekelskiftet var Ernest Thiel Sveriges rikaste man och en centralgestalt när det gällde industrialiseringen och moderniseringen av Sverige. 1897 lämnar han sin familj för sitt livs passion och byter också umgänge. Han träffar och blir vän med tidens stora författare och målare: Bruno Liljefors, Carl Larsson, Eugène Jansson, Verner von Heidenstam, Hjalmar Söderberg m.fl.

Ernest Thiels liv var som en storslagen film där resor, fester och finansklipp avlöste varandra. Tills den dag konkursen var ett faktum.

Observera tid och plats!

Tid och plats Tisdag 7 mars kl 14:00 – 15:30 på Kulturmagasinet
Föreläsare Filmregissör Astrid Ohlsén
Ansvarig hos SUS Fride Ek, 070-331 13 26
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 6 mars

9 mars (torsdag)

Journalistiken är död! – Länge leve journalistiken!

lars-nord-2En fri och obunden journalistik anses vara en hörnsten i demokratin. Men hela mediebranschen står inför stora utmaningar. Redaktioner läggs ned och medieskuggan breder ut sig. Antalet journalister minskar, samtidigt som olika särintressen knyter till sig allt fler kommunikatörer och PR-konsulter. Det finns dock större möjligheter än någonsin tidigare att söka kunskap och dialog i det digitala medielandskapet. Finns det skäl att vara optimist eller pessimist inför framtiden? Eller kanske både och?

Lars Nord är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, MIUN. Forskar om hur den politiska kommunikationen mellan makthavare, medier och medborgare fungerar i den moderna demokratin och hur samhälls- och medieutveckling påverkar villkoren för fri opinionsbildning, informationsförmedling, granskning och debatt. Har skrivit flera böcker och ett stort antal artiklar.

Tid och plats Torsdag 9 mars kl 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Lars Nord
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 100 kronor
Bokning  Obligatorisk bokning på Min Sida senast 8 mars

14 mars (tisdag)

Hjärta och livskvalitet

anna-millbourn-2Av alla organ i kroppen är kanske hjärtat det som är mest förknippat med liv eller död. När hjärtat inte fungerar som det ska får det ofta dramatiska konsekvenser. Att drabbas av t.ex. en hjärtinfarkt eller en farlig typ av hjärtrytmrubbning är något man ofta omedelbart märker av och hjälp kan behövas akut. Den akuta hjälpen är ofta nödvändig för att reda upp den akuta situationen men även för att ge bättre förutsättningar framgent.

Vid akuta hjärthändelser börjar ofta den avancerade sjukvården redan i ambulansen och följer sedan en utarbetad vårdkedja. Numera finns många välutvecklade tekniker för diagnostik och behandling och många liv kan räddas.

Även i icke akut hjärtsjukvård har utvecklingen gått framåt.  Nya hjärtsviktsläkemedel och nya tekniker för hjärtklaffsoperationer är några exempel. Inom sjukvården strävar man hela tiden efter att ge så säker hjärtsjukvård som möjligt och med förhoppning att lyfta den enskilda personens livskvalitet.

Anna Millbourn berättar om hur hjärtat fungerar och de sjukdomar som är relaterade till hjärta och blodomlopp men framför allt om deras behandling.

Tid och plats Tisdag 14 mars  kl. 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Anna Millbourn, överläkare vid hjärtkliniken, Sundsvalls sjukhus
Ansvarig hos SUS Anders Forsslund, 070-602 41 82
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 13 mars

21 mars (tisdag)

Folkmord i Rwanda

kent-vidingUngefär samtidigt som många av oss följde svenska landslaget i fotbolls-VM och en bronsmedalj, sommaren 1994, pågick ett blodigt stamkrig i det lilla afrikanska landet Rwanda. Ett stamkrig som berörde hutu- och tutsifolken. Detta stamkrig kom att utvecklas till ett fruktansvärt folkmord med nära 1 miljon döda på 100 dagar.

Eftersom också en svensk medborgare blev misstänkt för delaktighet i detta folkmord kom även svensk polis att delta i brottsutredningen av denna mycket otäcka massaker.

Den numera pensionerade kriminalkommissarien Kent Viding, som arbetade vid Rikskriminalens krigsbrottskommission, föreläser om arbetet i denna, ur svensk synvinkel, mycket speciella och unika brottsutredning.

OBS! Ny lokal: Café Piccolo

Tid och plats Tisdag 21 mars kl 14:00 – 15:30 på Café Piccolo
Föreläsare Kent Viding
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 20 mars

30 mars (torsdag)

Olle och Gud

olle-carlssonOlle Carlsson har varit präst i nära 30 år. Han har tidigare arbetat i Kista och Vantörs församlingar och var Fryshusets första präst. 1997 tog han initiativet till Allhelgonamässan i Katarina församling som kom att bli Sveriges mest välbesökta gudstjänst. Våren 2009 utnämndes han till kyrkoherde i Katarina församling. Han tog initiativ till nya Katarinamässan som nu är Svenska kyrkans mest välbesökta huvudgudstjänst.

Olle Carlsson har setts i TV och hörts i radio som sommarpratare och i programmet Olle och gud. Han har skrivit om sina erfarenheter från Allhelgonamässan i boken Kristendom för ateister (Viva, 2007), om sitt alkoholmissbruk i självbiografin Mitt himla liv (Bonnier, 2009) samt gudstjänsthandboken Hej och välkommen till Allhelgonamässan (Verbum, 2009). Nyligen kom han ut med boken 12 steg för hopplösa – livsförändring på djupet som är en nytolkning av AA:s tolv steg men för alla “normalstörda” människor oavsett livsproblematik.

Tid och plats Torsdag 30 mars kl 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Olle Carlsson
Ansvarig hos SUS Lars Brandhammar, 070-524 11 24
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 29 mars

25 april (tisdag)

Den härskande klassen

bengt-ericson-bokenbengt-ericsonNågot har gått snett med vår svenska demokrati. Genom ett offentligt mångmiljardstöd – som de själva beslutar om – har partierna gjort sig ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det har skapat en samförståndskultur, där de olika lägren nu har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper som de säger sig företräda.

Iakttagelsen görs i boken ”Den härskande klassen”, skriven av journalisten och författaren Bengt Ericson.

Särskild uppmärksamhet ägnas den ”sidbytar”-trend som under senare år har etablerats inom politiken. Det har lett till rena svängdörren mellan partierna och pr-branschen.

Som författaren frågar sig: Går det verkligen att lita på sådana makthavare?

Tid och plats Tisdag 25 april kl 14:00 – 15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Bengt Ericson
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast 24 april

3 maj (onsdag)

När röken bolmade över Svartviksbukten
– om massafabrikerna i Njurunda

ulrika-hadenSenioruniversitetet har tidigare gjort en historisk resa, genom föreläsningar, om Selånger, Sundsvall, Skön, Alnö, Kubikenborg och Skönsmon. Nu har vi kommit fram till Svartviksbukten och den verksamhet som bedrivits där från 1850-talet och fram till mitten av 1970-talet.

Varför hamnade bl.a. massafabrikerna och annan skogsbaserad industri just där kan man fundera på.  Detta och mycket mer om när röken bolmade över Svartviksbukten kommer vi att få veta under denna intressanta föreläsning.

Ulrika Hådén har under åren skaffat sig mycket kunskap om detta bl.a. genom sitt arbete på Föreningsarkivet, Västernorrland, som ordförande i Föreningen Svartviksdagarna  och inte minst genom forskning om Svartvik och verksamheten där.

Tid och plats Onsdag 3 maj kl. 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Ulrika Hådén
Ansvarig hos SUS Kenneth Borensjö, 070-372 30 80
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 2 maj

11 maj (torsdag)

Hur kunde Sverigedemokraterna
bli Sveriges tredje  största parti?

niklas-bolin-3Trots framväxten av populistiska högerradikala partier på många håll runt om i Europa var Sverige länge ett land som tycktes vara immunt mot partier med invandringsmotstånd och antietablissemangskritik högst på agendan. Med Sverigedemokraternas riksdagsinträde 2010 och än mer det mycket framgångsrika valet 2014 är Sverige inte längre ett undantag. Med närmare 13 procent av rösterna är partiet numera landets tredje största. Att döma av opinionsmätningarna har partiet fortsatt växa sedan det senaste valet.

I denna föreläsning diskuteras Sverigedemokraternas framväxt med fokus riktat mot två frågor. För det första besvaras frågan om vilken typ av parti som Sverigedemokraterna är. Vilken är den mest rimliga beteckningen och vad är kärnan i partiets politik? För det andra ges en förklaring till varför ett parti sprunget ur högerextremism numera aspirerar på att bli landets största.

Niklas Bolin är universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Hans huvudsakliga forskningsområde rör politiska partier, bland annat med fokus på populistiska högerradikala partier.

Tid och plats Torsdag 11 maj kl 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Niklas Bolin
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 100 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 10 maj

15 maj (måndag)

Rasbiologen Herman Lundborgs gåta

herman-lundborgmaja-hagermanHur rädda det svenska folket från degeneration genom rasblandning?

För mindre än 100 år sedan blev läkaren och professorn Herman Lundborg 922 chef för Statens rasbiologiska institut i Uppsala. Forskarvännerna i Tyskland, som senare skulle bli inflytelserika rasexperter och dela ut dödsdomar i Tredje riket, blickade avundsjukt norrut över Östersjön.

Herman Lundborg gör många resor till Lappmarken där han mäter, fotograferar, samlar och jämför utseenden. Han klassificerar alla han möter i högre och lägre raser. Han talar hotfullt om rasblandningens degenererande effekter – och får i hemlighet barn med en kvinna av “fel” typ. I familjegraven i Uppsala ligger de sida vid sida, hustrun och sönerna i Uppsala, kvinnan han träffade i Lappmarkerna samt deras son.

Maja Hagerman – författare, vetenskapsjournalist och folkbildare – kommer, utifrån sin bok Käraste Herman, att berätta om gåtan Herman Lundborg, rasbiologen som skaffar barn och senare gifter sig med kvinnan av “fel” typ, och om den svenska rasforskningens historia. Hon är hedersdoktor vid Uppsala universitet och detta är hennes sjätte bok om svensk historia.

Tid och plats Måndag 15 maj kl 13:00 – 15:00 på Kulturmagasinet
Föreläsare Maja Hagerman
Ansvarig hos SUS Katrin Pähn, 070-673 78 79
Avgift 100 kronor
Bokning  Obligatorisk bokning på Min Sida senast 14 maj