Fredagskaféer


Våren 2016

15 januari (fredag)

Svenska Nobelpristagare i Fysik och Kemi

Sv nobelpristagare Susanne HolmlundVad får en kulturredaktör att ge sig på att skriva om Nobelpristagare i fysik och kemi? Varför vet vi så mycket om Nobelpristagarna i litteratur och så lite om dem i naturvetenskaperna?

För att stilla sin nyfikenhet gav sig Susanne Holmlund in i historien och hittade åtta personligheter, som var och en har lämnat ett viktigt bidrag till den värld vi lever i, för förståelsen av den och för tekniska framsteg som förbättrar våra liv. Här berättar hon om arbetet med att spåra dessa åtta män och om dem själva och deras forskning.

Tid och plats Fredag 15 januari kl 9:30 – 11:00 på Café Piccolo
Föreläsare Susanne Holmlund
Ansvarig hos SUS Ann Ahlenius, 073-067 88 43
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 14 januari

 


 

5 februari (fredag)

Lägg ner Västernorrland!

Västernorrland Anders LarssonDetta stridsrop kunde vi läsa i ST i höstas. Den som skrivit artikeln var Anders Larsson. Han menar att Västernorrland inte är och har aldrig varit en region i kulturhistorisk mening. Ingen människa ser sig som västernorrlänning. Anders kommer att utveckla sina tankar i detta fredagskafé och också bjuda in till debatt.

Anders Larsson är journalist, doktor i statsvetenskap och företagare. Han har bland annat drivit kommunikationsbyråerna Redaktionsbyrån, Tivoli Reklambyrå och Calaha samt IT-konferensen Sundsvall 42.

 

Tid och plats Fredag 5 februari, kl 9:30-11:00 på Café Piccolo
Föreläsare Anders Larsson
Ansvarig hos SUS Leif Bolin, 070-680 52 40
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast torsdag 4 februari

 


 

4 mars (fredag)

Programändring – Denna föreläsning, “Sofia Bugges Sigill”, med Svenåke Boström och Tommy Jansson som föreläsare, ersätter den tidigare annonserade föreläsningen “Min resa i revisionens tjänst” fredagen den 4 mars på Café Piccolo kl. 9:30 – 11:00.

Ni som redan har bokat in er på detta Fredagskafé överförs automatiskt till det nya evenemanget. Om någon önskar avboka, ber vi er ta kontakt med evenemangsansvarige eller någon annan i styrelsen.

Sofia Bugges Sigill

Sofia Bugges sigill

Den här boken började med en idé hos Medelpads räddningstjänstförbund att göra en bok om brandkårens historia.

Ganska snart kom man fram till att man ville göra en annorlunda historiebok, en bok som skulle vara intressant för alla. Då dök idén upp, att berätta historien som en roman.

Förfrågan gick ut till ett antal journalister, skribenter och författare. Ett tiotal anmälde sitt intresse. Sex personer nappade på uppdraget att skriva ett provkapitel, när de fick reda på att boken skulle skrivas som en roman. Bidraget lämnades in med författarens namn anonymt i ett förseglat kuvert.

Efter denna författartävling gick uppdraget till Svenåke Boström som författare och Tommy Jansson för research och faktakontroll.

Vi berättar om hur boken skapades och ger glimtar ur boken och exempel på historier som inte fick plats. Bakgrundsmaterialet var outtömligt.

Efter föreläsningen kan åhörarna köpa boken ”Sofia Bugges Sigill” till specialpris.

Tid och plats Fredag 4 mars, kl 9:30-11:00 på Café Piccolo
Föreläsare Svenåke Boström och Tommy Jansson
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer, 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 3 mars

 


 

18 mars (fredag)

Beroende och medberoende

Beroende och medberoende

Missbruk, beroende och medberoende är fenomen som med all sannolikhet tilltar i vårt samhälle. Alkohol, droger, både gamla och snabbt ökande antal nya som t.ex. spice, och beteenden som spel är en del av allas vardag.

  • Hur bemöter vi detta?
  • Vilken hjälp finns att få ?

Sundsvalls behandlingscenter (Sundsvalls kommun) erbjuder sedan 2009 behandling och rehabilitering för dessa tillstånd. Verksamheten kommer att beskrivas och frågorna diskuteras av Henrik Westberg och Magnus Bohlin.

Tid och plats Fredag 18 mars kl 9:30-11:00 på Café Piccolo
Föreläsare Henrik Westberg och Magnus Bohlin
Ansvarig hos SUS Lars Brandhammar, 070-524 11 24
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 17 mars

 


 

1 april (fredag)

Smarta råd om läkemedel för äldre

Äldre och läkemedel Cajsa Olson

Cajsa Olson, har mångårig erfarenhet som farmacevt på apotek. Cajsa har deltagit i projektet “Koll på läkemedel”, ett samarbete mellan SPF, PRO och Landstinget och hon berättar om projektet och tar upp frågor som:

  • Hur många läkemedel använder äldre?
  • Vilka läkemedel bör undvikas av äldre?
  • Vad skall man tänka på vid läkemedelsbehandling?

 

 

Tid och plats Fredag 1 april kl 9:30-11:00 på Café Piccolo
Medverkande Cajsa Olson
Ansvarig hos SUS Britt-Marie Beijron, 070-661 16 56
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 31 mars

 


 

29 april (fredag)

Ibland tänker jag på Frida Kahlo – om konsten att skapa en föreställning

Frida Kahlo Helena Svartling 2Hösten 2012 var det premiär på “Ibland tänker jag på Frida Kahlo” , en teaterföreställning som handlade om konstnärinnan Frida Kahlo, skriven och regisserad av Helena Svartling.Fridas historia och liv berättades med hjälp av en enda skådespelerska, som gestaltade såväl Frida, som personer som fanns i hennes närhet. Föreställningen inrymde projektioner av Fridas konstverk, skapade på nytt av scenografen Ylva Varik, samt färgrik scenografi, musik, sång och koreografi. Föreställningen riktade sig till barn, men visade sig bli omtyckt även av vuxna.Helena Svartling berättar om hur idén till pjäsen föddes och hur text och föreställning växte fram.Med sig har hon bilder från föreställningen, scenografimodell, samt en hel del litteratur om Frida Kahlo. Läckra recept från Fridas matlagningskonst utlovas!

Helena Svartling tillhör den fasta skådespelarensemblen på Teater Västernorrland.

Tid och plats Fredag 29 april kl 9:30-11:00 på Café Piccolo
Medverkande Helena Svartling
Ansvarig hos SUS Britt-Marie Beijron, 070-661 16 56
Avgift 50 kronor
Bokning Obligatorisk bokning på Min Sida senast 28 april
[/su_table]