Månadsföreläsningar


Hösten 2015

Bokning och betalning

För månadsföreläsningar och extra föreläsningar som äger rum i Pingstkyrkan är avgiften 50 kr och ingen bokning eller betalning i förväg är nödvändig, men önskvärd för att minimera kontanthanteringen.

För fredagskaféer och alla övriga evenemang gäller obligatorisk bokning och betalning i förväg eftersom lokalerna har begränsat antal platser.

Du gör själv dina bokningar på Min Sida via vår hemsida www.sus.org.se och väljer då att betala med kort eller mot faktura. Se även vår systembeskrivning på sidan 10.

Du som saknar PC eller e-postombud, kontakta respektive evenemangsansvarig för bokning och information. För övriga uppgifter, se fakta under respektive evenemang.

 


8 september (tisdag)

“Bryt er loss Norrland!”

Lars Westin bild

Vår föreläsare är Lars Westin, professor i regionalekonomi vid CERUM inom Umeå universitet. Han forskar och föreläser om städer, landsbygd och regioner. Professor Westin har under många år följt Sveriges regionala utveckling och föreläser ofta för näringsliv, kommuner och allmänhet mm.

Lars Westin beskriver hur Norrland kunde hamna i en sådan besvärlig situation trots att utvecklingen såg positiv ut i slutet på 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Dessutom vad kan idag göras åt Norrlands problem? Speciellt situationen i Västernorrland diskuteras.

 

Tid och plats Tisdag 8 september kl. 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Professor Lars Westin
Ansvarig hos SUS Ann Ahlenius 073-067 88 43
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk men önskvärd på Min Sida senast måndag 7 september

 


13 oktober (tisdag)

Gulfen – en framtida krutdurk?

Foto: Per Luthander

Arabiska halvön är rik på energi och religion, men fattig på frihet. Gulfstaterna har förvandlats från fattiga ökensamhällen till mäktiga energiproducenter. De är indragna i kriget om Syrien och det turbulenta Egypten. De står öga mot öga med ärkefienden Iran på andra sidan Persiska viken. I Saudiarabien och dess grannländer är kontrasterna slående.

Bitte Hammargren är journalist och Mellanösternkännare, som rapporterar för Svenska Dagbladet och andra medier samt föreläser om förhållandena i Gulfen.

Denna föreläsning är öppen även för icke medlemmar!

 

Tid och plats Tisdag 13 oktober kl 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Bitte Hammargren
Ansvarig hos SUS Leif Bolin 070-680 52 40
Avgift 50 kronor för medlemmar, 100 kronor för icke medlemmar
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast måndag 12 oktober

 


10 november (tisdag) 

Cellulosa – ett material i tidenLennart Bergström Cellulosa 2

Från medeltida växtfärgning till superisolerande material.

Människans existens definieras till stora delar av de material vi använder, ett faktum som är tydlig i hur vi kategoriserar delar av människans historia i perioder som stenåldern och bronsåldern.

Vilka är de nya material som vi kan förvänta oss i framtiden? Vilka aspekter av material är mest intressanta för forskare idag? Hur kommer materialvetenskap att forma vår framtid?

Lennart Bergström, professor i materialkemi vid Stockholms universitet berättar om sin forskning där cellulosa är utgångsmaterial.

Tid och plats Tisdag 10 november kl 14:00-15:30 i Pingstkyrkan
Föreläsare Professor Lennart Bergström
Ansvarig hos SUS Paul Nygren 070-207 02 18
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast måndag 9 november

 


8 december (tisdag)

Dan Andersson – “om sin längtan sjöng han”

Vi lyssnar till Karin och Åke Wiberg, Nyadal, Sandöverken, och deras mycket finstämda program om den alltid lika aktuella författaren och poeten Dan Andersson.

Karin och Åke sjunger och spelar till eget ackompanjemang tonsatta dikter av Dan Andersson. Musikinslagen varvas med en berättelse om Dan Andersson. Allt från en fattig uppväxt i Dalarnas finnmark till en alltför tidig och tragisk död på ett hotellrum i Stockholm 32 år gammal.

Musik, Dan Andersson Bildkollage 4 dec    

 

Tid och plats Tisdag 8 december  kl 14:00-16:00 i Pingstkyrkan
Föreläsare Karin och Åke Wiberg
Ansvarig hos SUS Gunnar Keventer 070-551 20 28
Avgift 50 kronor
Bokning Ej obligatorisk, men önskvärd på Min Sida senast måndag 7 december