404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
22 okt

Föreläsning 8 oktober, Vart är Donals Trumps USA på väg?

Senioruniversitetet hade den 8 oktober en högaktuell föreläsning. Det var Anders Rönmark som föreläste under rubriken ”Vart är Donald Trumps USA på väg?” Rönmark har ett stort intresse för USA:s politik och har bl.a. på plats bevakat sex amerikanska valrörelser.

Det amerikanska valsystemet skiljer sig från många andra länders. Presidenten utses av elektorer som representerar de olika delstaterna. Den kandidat som får flest röster i en delstat vinner alla elektorer i den delstaten. Det gäller alltså att vinna de rätta delstaterna, de med många elektorer. Det kan innebära att den som utses till president inte är den som fått flest röster.

Trump var den mest osannolike kandidaten som blivit president. Han hade ingen politisk erfarenhet, han hade aldrig blivit vald till något ämbete, han var ”helt omöjlig” enligt opinionsmätningarna. Ändå lyckades han vinna, mycket beroende på att motkandidaten, Hillary Clinton, var en hatad kandidat. Trump vann de vita rösterna, framför allt vita män på landsbygden. Han var öppet rasistisk under valrörelsen, han gick till personlig attack mot sina motståndare, bad aldrig om ursäkt. Han kallades ”teflon – Trump”, eftersom allt rann av honom.

Som president har hans väg kantats av skandaler. Det har varit stora avgångar från hans personal. Han har beslagits med ett stort antal lögner under sin presidentperiod, men han medger själv inga fel utan skyller alltid på någon annan.

Hans utrikespolitik är också kontroversiell. Han hade kontakt med Ryssland under valkampanjen, han har hyllat Putin, han har hotat med handelskrig mot Kina. Han har försökt få Ukraina att agera mot en av medtävlarna om presidentposten. Det som just nu är aktuellt är hans stöd till Turkiet genom att dra bort amerikanska trupper från norra Syrien.

Rönmark avslutade med att spekulera i nästa års presidentval. Det finns nog ingen på den republikanska sidan som kan eller vill konkurrera med Trump. Även om det dyker nya skandaler kommer det inte att påverka Trumps kandidatur. Det gäller för Demokraterna att hitta en stark kandidat som kan utmana Trump, som fortfarande har kvar sina kärnväljare.

(C) SUS 2014