404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
26 mar

Föreläsning 26 februari, Kjell Lönnå – tongångar, träffar och profiler i livet

Senioruniversitetet hade den 26 februari en föreläsning med musik. Kjell Lönnå berättade om sitt liv och om sin koppling till musiken, framför allt körmusiken. Kjell växte upp i en frikyrklig miljö där pappan var pastor. När Kjell var sju år började han i barnkör i Gävle. Därefter har han fortsatt med körsång och det har nu pågått i 76 år. I Sundsvall startade han Sundsvalls Ungdomskör 1955. Han har sedan startat Sundsvalls kammarkör och KFUM-kören. Han leder också Flickkören sen 15 år tillbaka.

Efter utbildning i Stockholm blev han teckningslärare i Sundsvall, sedan också musiklärare. Han började göra radioprogram och kom så småningom in på TV. TV-programmen satte både Kjells körer och Sundsvall på kartan. Bland alla kändisar som deltog i hans program kan nämnas Birgit Nilsson, Nikolai Gedda, Carola och Lasse Åberg.

Under en konsertturné till Rom fick kören framträda inför påven, vilket fick Sundsvalls Tidning att sätta rubriken ”Påven fick träffa Lönnå”.  Bland alla olika arrangemang som Kjell Lönnå och körerna deltagit i minns Kjell deltagandet vid Olof Palmes begravning.

Kjell Lönnå avslutade med att spela några stycken på flygel, bl.a. ”Blott en dag”.

(C) SUS 2014