404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
27 feb

Föreläsning 12 februari – Dragspel, ett instrument för både den egna kammaren och konserthusen

Senioruniversitetet hade musik på programmet när föreläsningen rörde dragspel. David Wahlén, som arbetar som dirigent och musiker och bl.a. utsetts till årets dragspelare, berättade om dragspelets historia och spelade ett antal låtar på sitt dragspel.

En föregångare till dragspelet fanns i Kina för 2 500 år sedan. Det var en munorgel. Det första moderna dragspelet byggdes i slutet av 1700-talet av tysken Johann Buschmann. Sonen Friedrich utvecklade dragspelet och satte en bälg på spelet. Han tog patent på instrumentet 1822.

Dragspelet kom till Sverige i slutet på 1800-talet och blev snart ett populärt instrument, som användes på dansbanorna men kom också att användas till folkmusik i stället för fiol. Det skapades dragspelskungar, som turnerade runt i Sverige. Den främste var Carl Jularbo som komponerade och spelade in ett stort antal låtar. Ådalen blev snart ett område där dragspelet fick mycket stor betydelse. Här fanns Erling och Karl Grönstedt, Andrew Walter, Hans-Erik Nääs m.fl.

Dragspelsmusiken spreds över Europa men musiken som framfördes hade olika karaktär i olika länder. I Frankrike fanns musettdragspelet.  Finlands dragspelsmusik hade en annan karaktär och i Östeuropa fanns ytterligare en annan musikstil.

Under hela föreläsningen växlade den muntliga informationen med ett antal kända dragspelsstycken, bl.a. Livet i finnskogarna, Drömmen om Elin, Afton på Solvik och Månsken över Ångermanälven.

David Wahlén avslutade sin föreläsning med att på dragspel spela Arian ur Goldbergvariationerna av J.S. Bach.

(C) SUS 2014