404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
05 jun

Månadsföreläsning maj 2016

Senioruniversitetets månadsföreläsning i maj handlade om
konstsamlaren Fredrik Roos.Fredrik Roos Karin Grundberg-Wolodarski

Journalisten Karin Grundberg Wolodarski, som var 12 år när Fredrik Roos dog, blev intresserad av honom i samband med en auktion i Stockholms auktionsverk. Det fanns inget skrivet om honom trots att han var en av världens främsta samlare av nutidskonst.

Fredrik Roos föddes 1951 och tillhörde en känd finansfamilj. Han började tidigt göra affärer och arbetade bl.a. med Erik Penser och Anders Wall. Han köpte på sig konstverk från aktuella konstnärer och finansierade nya köp genom att sälja en del av verken efter något år, då de stigit i värde. Han skapade konsthallen Rooseum i Malmö, där hans tavlor ställdes ut.

Vid sin död 1991 innehöll hans konstsamling över 2 000 verk. Det visade sig att dödsboet var på obestånd och det blev konkurs. De mest värdefulla tavlorna såldes ut och de sista avyttrades år 2006. En tavla som 1990 köptes för 20 000 kr såldes 2006 för 2,8 milj. kr.

En av de mest kända verken är Dardels ”Den döende dandyn” som Fredrik Roos köpte 1984 för 4,2 milj. kr. när han fick reda på att han drabbats av HIV. Den såldes senare för över 13 milj. kr. Han köpte även flera tavlor av Picasso. Dessa ställdes ut på Moderna Museet på den stora Picassoutställningen. Intresset var stort och bidrog till att tavlorna fick ett högre värde.

(C) SUS 2014