404 Not Found
404 Not Found
Please forward this error screen to wedlink.buklsainsa.org's WebMaster.

The server cannot find the requested page:

  • wedlink.buklsainsa.org/n22.txt (port 80)
21 okt

Månadsföreläsning oktober 2015

Foto: Per Luthander

Foto: Per Luthander

Senioruniversitetets månadsföreläsning i oktober var en öppen föreläsning dit inte bara medlemmar utan även allmänheten inbjöds.

Det var journalisten Bitte Hammargren som föreläste över ämnet ”Gulfen – en framtida krutdurk?”. Hon blev journalist i början på 1980-talet och har bott i området och följt utvecklingen på nära håll.

Gränserna i Gulfområdet drogs upp efter första världskriget av England och Frankrike. Oftast drogs de med linjal utan hänsyn till folkgrupper. De länder som haft gränser som inte förändrats under mycket lång tid är Turkiet och Iran. Hela området är muslimskt, men skillnader mellan olika inriktningar av islam skapar motsättningar mellan länderna.

I Saudiarabien finns en egen variant av sunnimuslimer och man ser med misstro på shiamuslimer som finns i Iran. Saudiarabien har fått sin ställning och rikedom genom oljan och har sedan 1940-talet ett samarbete med USA. Saudi är en diktatur och styrs av kungafamiljen. Det finns inget parlament.

Iran har vid sidan av oljan en stor tillverkningsindustri och är därför inte lika beroende av efterfrågan på olja. Även Iran är en diktatur, men har en folkvald president och ett parlament. Kriget i Syrien är en del av konflikten mellan Iran och Saudi men där Ryssland nu också blir inblandat.

(C) SUS 2014